Ustavni sud: Zakon o švicarcima je bio nužan i nije oštetio banke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ustavni sud je odbacio zahtjev osam banaka da zakon o konverziji kredita u "švicarcima" proglasi neustavnim. 

Zakon je, zaključak je suda, bio nužan za ostvarenje legitimnih ciljeva koji su se njime željeli postići, i nije oštetio banke, štoviše. 

Za ovakvu odluku suda glasovalo je devet sudaca, jedan je bio protiv, a troje ih se izuzelo iz odlučivanja jer su prethodno kao saborski zastupnici sudjelovali u donošenju zakona. 

"Ustavni sud zaključuje da je država, poštujući načelo socijalne države, u situaciji dužničke krize imala obavezu poduzeti određene mjere, odnosno umiješati se u tržišnu funkciju kako bi osigurala ostvarenje temeljnih socijalnih prava i socijalne sigurnosti te izjednačila odnosno umanjila ekstremne socijalne razlike nastale kao posljedica aprecijacije švicarskog franka", priopćio je Sud. 

Konverzija kredita nije naštetila ni bankama niti monetarnoj politici RH te su njeni učinci značajno manji od procijenjenih - smatra sud. 

Utvrđeno je da je izračun troškova konverzije od osam milijardi kuna podatak kojeg su banke same izračunale te da nisu uzete u obzir i koristi koje su banke imale od učinaka konverzije. 

Uklonjen je velik dio "toksičnih" kredita iz portfelja banaka, koji se nisu mogli naplatiti. Troškovi konverzije su bankama priznati porezni rashod, a konverzija je omogućila da se oko 55.000 zaduženih u CHF vrati nazad na tržište i uredno otplaćuje obaveze. (Bojana Mrvoš Pavić)    


Podijeli: Facebook Twiter