Ustavni sud vratio postupak na početak


Predsjednik stranke Zeleni savez - Zeleni Josip Anton Rupnik, dopredsjednica Gordana Ferenčić i aktivist iz općine Pićan Leonardo Marčac, na današnjoj su konferenciji za novinare u Puli izvijestili o odluci Ustavnog suda kojom je poništena presuda Županijskog suda u Puli, a predmet je vraćen na Općinskom sudu u Puli - Pola na ponovni postupak.

Riječ je u sudskom sporu u predmetu u kojem je pićanska tvornica Rockwool Adriatic tužila Rupnika i njegovu stranku zbog serije javnih istupa u kojima su dovodili pod znak pitanja ponajprije ekološku komponentu rada tvornice. Prema odluci Općinskog suda, a presudu je potvrdio i Županijski sud, tuženicima je naložena isplata odštete od po 20.000 kuna, a terećeni su i za sudske troškove u iznosu većem od deset tisuća kuna.

Od prve presude, koja je donesena u prosincu 2009., te presude Županijskog suda u srpnju 2013. godine, Rupnik i njegova stranka pokušavali su na sve pravne načine pobijati odluke suda. Na koncu su se žalili Ustavnom sudu, koji je u presudi koja nosi datum 10. listopada 2017. prihvatio žalbu tuženika koji su se najviše pozivali na povredu prava na pravično suđenje zajamčenog Ustavom Republike Hrvatske. Dakle, Ustavni sud je priču vratio na početne pozicije, a Rupnik veli da je taj sud time dao šamar pulskim sudovima.

- Tijekom proteklih godina nama su blokirani i ovršeni računi. I moji i stranački. Zbog toga se godinama nismo mogli aktivnije baviti politikom, nastupiti na parlamentarnim izborima, a stranci i meni je bio onemogućen rad. U čitavoj toj parnici očekivali smo pravično suđenje, ali sada možemo reći da i ovaj naš slučaj pokazuje da je hrvatsko pravosuđe najveća sramota, zaključio je Rupnik. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter