Ustavni sud se ispričao LGBT udrugama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su udruge Kontra, Rišpet i Iskorak jučer upozorile da je Ustavni sud pogriješio kada je u svom priopćenju o referendumu ustvrdio kako nije zaprimio nijedan zahtjev za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona, koji definira brak kao zajednicu muškarca i žene, Ustavni sud danas je ispravio sadržaj jučerašnjeg priopćenja i ispričao se udrugama.

U pismu isprike udrugama, podnositeljima prijedloga za ocjenu suglasnosti s Ustavom Obiteljskog zakona, iz Ustavnog suda su naveli kako su uočili određene propuste u tekstu nakon što su na svojoj internetskoj stranici objavili priopćenje o narodnom ustavotvornom referendumu o definiciji braka. "Duboko i iskreno se ispričavamo zbog propusta do kojih je došlo zbog tehničke pogreške, što ne otklanja odgovornost Ustavnog suda. Nakon što bude ispravljen, tekst priopćenja bit će dostupan na internetskoj stranici Ustavnog suda www.usud.hr, a bit će objavljen i u Narodnim novinama", stoji u pismu Ustavnog suda koje je uputio glavni tajnik Teodor Antić.

Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra, potvrdila je da su zaprimili pismo isprike te ocijenila kako takav propust ukazuje na "traljavost, pogrešan pristup i nedovoljno ozbiljno shvaćanje problema" od strane Ustavnog suda, ali i svih drugih državnih institucija. "To je pokazao i Hrvatski sabor jer se nije očitovao o meritumu i to pitanje proslijedio Ustavnom sudu, a i Ustavni sud što nije spriječio referendum i zaštitio ustavne vrednote, ravnopravnost i poštivanje ljudskih prava te svoju odluku bazirao na netočnim informacijama", kazala je Juras.

Naime, u jučerašnjem očitovanju Ustavnog suda o referendumu između ostaloga je stajalo kako taj sud nikada nije primio nijedan zahtjev ili prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom zakonskih odredaba koje uređuju brak kao zakonom uređenu životnu zajednica žene i muškarca. Ustavni je sud naveo i da nikada nije primio nijedan zahtjev ili prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o istospolnim zajednicama.

Danas pak Ustavni sud navodi da dosad jest zaprimio jedan prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom cijelog Obiteljskog zakona sa svim njegovim izmjenama i dopunama koji se tiče definicija braka, i to od strane lezbijske grupe Kontra te udruge Iskorak - Centra za prava seksualnih i srodnih manjina. "Taj naš prijedlog podnijeli smo još u siječnju 2012. i to znači da se dvije godine Ustavni sud time uopće nije bavio", navela je Juras.

Pozvala je građanke i građane da izađu na referendum 1. prosinca i glasuju protiv prijedloga da se u Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene te "tako učine ono što nisu državne institucije - da stanu u obranu ljudskih prava". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter