Ustavni sud ruši referendum?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikalni referendum korak je od pada. Na sjednici u srijedu Ustavni sud objavit ce odluku o zahtjevu za raspisivanje referenduma, a kako se neslužbeno doznaje, suci ce ocijeniti da on nije potreban jer je Vlada vec povukla sporne izmjene Zakona o radu.

Medu sucima Ustavnog suda u utorak se još jedino raspravljalo o mogucnosti da se odlukom obveže Vladu na raspisivanje referenduma u slucaju da u iducih godinu dana opet pokrene sporne zakonske izmjene. Sindikalni lider Ozren Matijaševic ovakve je najave proglasio lakrdijom, a ne iskljucuje ni prosvjede.

"Nažalost, dogodilo se ono što sam predvidio, da Ustavni sud nece donositi odluku na temelju zakona i Ustava, nego da ce odluka biti donesena po diktatu politike. To je lakrdijaška odluka lakrdijaškog tijela", kazao je Matijaševic.

Ustavni sud tako se priklonio stajalištu Vladimira Šeksa i HDZ-ove vecine u Odboru za Ustav, koja je branila stav da su razlozi za referendum prestali onog trenutka kad je Vlada odlucila povuci svoj prijedlog iz saborske procedure.

Iako se u referendumskom pitanju ne spominje izrijekom Zakon o radu, sindikati su u dopisu Saboru naveli da su "biraci ocijenili da postoji potreba za raspisivanjem referenduma vezano uz izmjenu odredenih odredbi Zakona o radu sadržanih u prijedlogu Zakona o izmjenama Zakona o radu". To ce biti jedan od argumenata Ustavnom sudu za odbacivanje zahtjeva za referendumom.

Ovakva odluka Ustavnog suda zacijelo ce izazvati niz kontroverzi u javnosti, tim više jer dolazi svega dan nakon što je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polancec optužio Šeksa za nezakonit utjecaj na sudstvo i Ustavni sud.

Polancec je prepricao navodni razgovor s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, koji mu je, kako tvrdi, rekao da je upravo Šeks dogovorio s Ustavnim sudom da sruši zabranu rada nedjeljom.

Vec duže u javnosti egzistira sumnja da je Šeks, koji više od desetljeca obnaša dužnost šefa saborskog Odbora za Ustav, a time i meštra procedure za izbor ustavnih sudaca, zapravo glavni kadrovik najvišeg pravosudnog tijela u državi.


Podijeli: Facebook Twiter