Ustavni sud odgodio Zakon o PDV-u na novine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec potvrdila je za HTV da je na današnjoj sjednici Ustavni sud donio privremenu odluku kojom se do daljnjega odgađa primjena Zakona o PDV-u na dnevne novine, objavljeno je u Dnevniku 3. 

Tim Zakonom predviđeno je da dnevne novine s više od 25.000 riječi plaćaju PDV od 5 posto, a da one koje imaju manje riječi plaćaju veći PDV od 10 posto. 

Konačna odluka Ustavnog suda očekuje se početkom jeseni, objavio je HTV.

AlaburiĆ: Do daljnjeg svima 5 posto

Odlukom Ustavnog suda sve dnevne novine općeg informativnog karaktera sa statutom medija plaćat će do daljnjeg sniženu stopu PDV-a od 5 posto, a ne samo one koje imaju više od 25 tisuća riječi, doznaje se od odvjetnice Vesne Alaburić koja se u ime Večernjeg lista i 24 sata sudu žalila na posljednje izmjene Zakona o PDV-u.

"Trebalo bi biti da sve dnevne opće informativne novine plaćaju pet posto, zato što se nije osporavala cijela odredba, već samo dio odredbe o 25 tisuća riječi novinarskog autorskog teksta", rekla je Alaburić Hini. Žalbom nismo osporavali zakonsku odredbu da 5-postotni PDV plaćaju dnevne opće informativne novine koje imaju statut, objašnjava Alaburić. Odluka Ustavnog suda ne bi se odnosila na specijalizirane dnevne novine, poput sportskih i poslovnih dnevnika jer se na njih, prema Zakonu o PDV-u, ni ne primjenjuje odredba o 5-postotnom PDV-u.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter