Ustavni sud odbio Zagorcevu žalbu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ustavni sud danas je kao neosnovanu odbacio ustavnu tužbu bivšeg generala Vladimira Zagorca na presudu u slucaju "dragulji" zbog koje je pravomocno osuden na sedmogodišnju zatvorsku kaznu.

Zagorec je odlukom Županijskog suda, koju je kasnije potvrdio i Vrhovni sud, osuden na sedam godina zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer je 2000., odlazeci s dužnosti pomocnika ministra obrane, iz sefa ministarstva odnio torbu s draguljima. Uz zatvorsku kaznu Zagorec je osuden i na oduzimanje imovina vrijedne 39,4 milijuna kuna.

Ustavni sud zauzeo je stav da pravomocnom presudom nisu povrijedena Zagorceva prava, kako je on tvrdio u ustavnoj tužbi. Medu ostalim Zagorec je tvrdio da mu je povrijedeno ustavno pravo na pravicno sudenje i pravo na žalbu. Na iste stvari Zagorcevi su se odvjetnici žalili i nakon prvostupanjske presude na zagrebackom Županijskom sudu.

Ustavni je sud, medu ostalim, zakljucio da u ustavnoj tužbi nije dovoljno ponoviti razloge istaknute u ranijim žalbama, jer ustavna tužba mora sadržavati konkretne i obrazložene razloge eventualne povrede odredenog ustavnog prava.

Nakon pravomocne presude u "slucaju dragulji" nekada najodlikovanijem hrvatskom generalu koji je ostao bez cina i odlicja, sudi se i zbog nezakonite obnove vikendice bivšeg potpredsjednika zagrebacke Gradske skupštine Antuna Šporera.


Podijeli: Facebook Twiter