Ustavni sud: Nema suspenzije zakona o "švicarcima"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ustavni sud pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju, kolokvijalno nazvanima zakonima o konverziji i odlučio da će do konačne odluke oba osporena zakona biti na snazi.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec kazala je u četvrtak na konferenciji za novinare da je najviše sudsko tijelo zaprimilo prijedloge za ocjenu ustavnosti tih zakona od osam poslovnih banaka i četiri fizičke osobe. 

- Svi predlagatelji su uz prijedloge za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu podnijeli i prijedloge kojima traže da se privremeno do donošenja konačne odluke suda obustavi izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju osporenih zakona, kazala je Omejec. Dodala je da je Ustavni sud na jučerašnjoj sjednici raspravljao samo o tim prijedlozima i zaključio da ih neće prihvatiti. 

- To je učinio iznimno zbog važnosti trenutka i važnosti predmeta za veliki broj građana, ali i podnositelje. Ustavni sud je ocijenio da te prijedloge za privremenim mjerama neće prihvatiti. Oba osporena zakona i dalje su u primjeni i oba pravno obvezuju svoje adresare, zaključila je Omejec.

Kazala je i da će to rješenje Ustavnog suda u petak biti objavljeno na stranicama Ustavnog suda, ali nije mogla odgovoriti kada će biti donesena konačna odluka o ustavnosti tih zakona. 

Uz predsjednicu Ustavnog suda na konferenciji za novinare bile su i sutkinje koje su se nedavno našle u dvije afere – Snježana Bagić koju su mediji prozvali zbog plagiranja znanstvenog rada te Slavica Banić koja je navodno bila pod tajnim mjerama zbog sumnji da je, između ostalog, sa Zdravkom Mamićem dogovarala rušenje dijelova Zakona o sportu.

Bagić se ispričala što nije navela stvarnog autora, tajnika Ustavnog suda Teodora Antića, ali i ustvrdila da nije bila riječ o znanstvenom radu već o radnom dokumentu za stručni skup.

Sutkinja Banić je, pak, kazala da je sve u vezi nje priča o medijima i radu tajnih službi. Dodala je i da se s Mamićem ni o čemu nije dogovarala te da su njihova druženja bila lišena bilo kakvog razgovora o poslu. Omejec je zaključila da se o tim aferama neće očitovati do konstituiranja novog saziva Sabora i Vlade. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter