Ustavni sud ce odlucivati o referendumu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sjednici saborskog Odbora za Ustav u utorak je sa sedam glasova za i šest protiv podržan prijedlog vladajuce vecine da Ustavni sud odluci o sadržaju referendumskog pitanja te potrebi održavanja referenduma nakon što je Vlada povukla iz saborske procedure prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR).

Svrha prikupljanja potpisa bila je sprijeciti donošenje izmjena i dopuna ZOR-a, a nakon što je Vlada povukla prijedlog izmjena i dopuna ZOR-a parlamentarna vecina smatra da je ispunjen cilj - sprijeciti donošenje ZOR-a kakav je Vlada predložila, istaknuo je Vladimir Šeks.

Oporba je smatrala da Ustavni sud nema što arbitrirati izmedu volje gradana i obveze Hrvatskog sabora da po toj volji raspiše referendum.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanovic ustvrdio je kako se obracanjem Ustavnom sudu pokušava izbjeci odgovornost. Utvrdivanje politicke svrsishodnosti referenduma nije posao Ustavnog suda, rekao je Milanovic. "Mi smo za poštivanje volje gradana ciji su potpisi vlasništvo i po njima Sabor treba postupiti", porucio je.


Podijeli: Facebook Twiter