Ustavni suci podijeljeni oko referenduma o braku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ustavni suci vrlo bi skoro trebali odlučiti hoće li, na zahtjev skupine građana, ocjenjivati ustavnost unošenja u Ustav definicije braka kao životne zajednice muškarca i žene, o čemu za sada imaju podijeljena mišljenja.

Dio sudaca, kako se neslužbeno doznaje, smatra da bi se sud trebao oglasiti u povodu prijedloga građana i to što skorije, s obzirom da je referendum raspisan već za 1. prosinca. Uvjereni su da bi se Ustavni sud morao jasno očitovati o tome što bi ustavna definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene značila za prava LGBT manjine u Hrvatskoj.

S druge strane, dio ustavnih sudaca smatra da jedino Sabor može zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. S obzirom da je Sabor odbio takvu mogućnost, Ustavni sud nema se pravo miješati, tumači dio sudaca, koji 'smiješnim' naziva tumačenje o hijerarhiji propisa, odnosno da je brak zakonska materija, koja se ne može unositi u Ustav.

Predsjednik Sabora Josip Leko jutros je za HTV komentirao medijske špekulacije da se Ustavni sud sprema srušiti saborsku odluku o raspisivanju referenduma i da su ustavni suci 'zgroženi' što Sabor nije zatražio ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. "U demokraciji je neobično važno da sve demokratske institucije snose svoj dio odgovornosti za ono što je predviđeno ustavom. To znači da se nitko ne može isključivati ili se naći uvrijeđenim zato što svatko radi svoju zadaću. Hrvatski sabor je, u skladu s demokratskim standardom, većinom glasova odlučio da je to pitanje koje treba ići na referendum, a što će raditi Ustavni sud u skladu sa svojim ovlastima, svojim nadležnostima, ja ne bih špekulirao", rekao je Leko za emisiju 'Dobro jutro Hrvatska'. 

SDP-ovi zastupnici danas su neslužbeno tumačili da Ustavni sud može samoinicijativno ili na prijedlog građana ocijeniti ustavnost saborske odluke o raspisivanju referenduma ili samog referendumskog pitanja, da je to mogao učiniti i ranije te da će SDP poštovati svaku odluku Ustavnog suda. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter