Ustavne promjene Sabor će izglasati prije Božića?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sabor će nastaviti s radom i nakon 15. prosinca, kad završava redovno jesensko zasjedanje, a osim brojnih, još neraspravljenih, točaka dnevnog reda razlog su ustavne promjene. Plan je parlamentarne većine da se o izmjeni Ustava u parlamentu glasa 20. prosinca. Izraz je to želje Kukuriku koalicije da nove odredbe, kojima će se ograničiti broj pitanja o kojima je moguće raspisati referendum, stupiti na snagu što prije, kako bi se spriječilo referendumsku inicijativu Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Usuglašavanja, međutim, još uvijek traju, a čeka se konačan stav HDSSB-a, čiji su čelnici jučer imali važan sastanak u Mostaru s Branimirom Glavašem. Premijer Zoran Milanović u ponedjeljak je s HDSSB-ovcima o ustavnim promjenama razgovarao i u Osijeku, gdje je prisustvovao svečanoj sjednici Gradske skupštine.

Navodno je dogovor vrlo blizu, posebno nakon što je premijer objavio u Osijeku da će u Ustav ući formulacija o regionalnoj samoupravi, na čemu je inzistirao HDSSB. Nužno je još do kraja precizirati upravo odredbe koje se odnose na referendum. Ali, u Kukuriku koaliciji i dalje su suzdržani, svjesni koliko je krhka, heterogena dvotrećinska većina koja bi i bez HDZ-a trebala izglasati promjenu Ustava.

- Dok u zraku ne bude najmanje 101 ruka i dok predsjednik Sabora Josip Leko ne proglasi da je Ustav promijenjen, nećemo biti sigurni da će se to dogoditi, rekao nam je jedan dužnosnik većinske koalicije. S HDSSB-om i Hrvatskim laburistima bi, kad bi se sve idealno poklopilo, promjena Ustava imala podršku 106 zastupnika. No, primjerice, Jadranka Kosor 20. prosinca boravi u Berlinu na, kako nam je rekla, za nju važnom međunarodnom skupu na kojem će sudjelovati niz bivših predsjednika i premijera, a ona će i govoriti.

Nadalje, dvoje članova zastupničkog kluba kojem Jadranka Kosor predsjeda, Željko Kerum i Nevenka Bečić, nisu baš najredovitiji u Saboru, pa se ne može sa sigurnošću računati na njihove glasove. U slučaju da sve ipak prođe kako je planirano, primjena odredbe kojom se ukida zastara za teška ubojstva amandmanom će se odgoditi do 1. siječnja 2014. godine. Na taj bi se način izbjeglo primjedbe da se Ustav mijenja kako bi se prije Nove godine, kad na snagu stupaju izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji, omogućilo pokretanje postupka protiv Josipa Perkovića i tako stvorile pravne pretpostavke za odbijanje njegovog europskog uhidbenog naloga. (D. CIGLENEČKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter