Ustaška propaganda nekažnjena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Autorima web-stanice Ustaški pokret, koja daje uvid u empaticnu stranu glavešina NDH, jako je stalo do toga da izbave od neznanja sve one koji žive u zabludi.

Zatocenici logora u Jasenovcu imali su mnoge povlastice - primjerice, priliku da svakodnevno rade fizicke poslove, ponekad i na strojevima koji su ranih cetrdesetih godina bili posve suvremeni. Takoder su bili obrijani do kože jer se pazilo na njihovo zdravlje i vodilo racuna o prevenciji ušljivosti. A ženama je bilo dozvoljeno raditi ljeti u poljoprivrednim zadrugama. To je bio radnicki kamp! Brojem žrtava se manipulira, a pocinitelji zlocina su partizani!, inzistira se u tekstu «Istina o Jasenovcu».

Lijepo dizajnirana web-stranica s vizualno atraktivno uoblicenim rubrikama «Poviest Pokreta», «Ustaška mladež», «Vojnica», «Žrtvoslov», «Bleiburg» i drugima, od lipnja 2006. godine djeluje kao edukativni centar za mlade ustaše koji se podnaslovom «Sutrašnjica je naša!» motiviraju na aktivno sudjelovanje.

Povijesni dokumenti i clanci iz tiskovina NDH, ali i kolumnisticki osvrti na novije dogadaje u društvu i politici, probudit ce nostalgiju u svakome mladcu koji ljubi Poglavnika: u clanku «Poglavnik - oklevetani revolucionar» placljivim se tonom velica nenadmašna Paveliceva hrabrost, vizionarstvo i ljubav prema hrvatskom narodu.

- Cio je život proveo u borbi za slobodu hrvatskoga naroda, žrtvujuci tomu cilju sve svoje umne i tjelesne snage te gradansku udobnost i životnu sigurnost i svoju i svoje obitelji, a u slobodnoj Republici Hrvatskoj nema mu nikakva spomena ni znaka, zaneseno piše autor Ivan Gabelica.

Medu najcitanijim je clancima i onaj «Predsjednicke laži na hrvatski nacin», ilustriran prekriženom fotografijom predsjednika Ive Josipovica, omraženog zbog slizanosti s «komšijama».

Povjesnicar Tvrtko Jakovina je zgrožen, ali nije nimalo iznenaden postojanjem ove stranice; kaže da je u bespucima interneta mnogo takvog problematicnog sadržaja koji distorzira povijesne cinjenice, i to ne samo u ovoj sredini.

- Nije se karlovacka Mladež HDZ-a pojavila ni iz cega; nije publika Thompsonovih koncerata pala s Marsa. Najveci problem vidim u tome što ce ta stranica mnogima poslužiti kao primarni izvor podataka o ustaštvu; recimo, kad se netko izvana bude htio informirati o ustaškom pokretu, dobit ce krivu sliku. A djeca? Hoce li njima taj sadržaj poslužiti kao orude za kriticko razmišljanje?, pita se Jakovina, uvjeren da bi mnogi njegovi kolege oklijevali nedvosmisleno osuditi ovakav sadržaj. "Od njih biste dobili uvijen odgovor. I to je veliki problem", zakljucuje.

Odvjetnik Veljko Miljevic prepoznaje u sadržaju stranice više elemenata za kaznenu prijavu.

- Ja tu vidim kršenje clanka 3. Ustava koji govori o osnovnim ustavnim vrednotama i kršenje clanka 322. koji govori o širenju lažnih glasina i uznemiravanju javnog mnijenja, kaže Veljko Miljevic.


Podijeli: Facebook Twiter