Ustanova koja je postala centar za brigu o svim građanima treće životne dobi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porečki Dom za starije i nemoćne proslavio je jučer desetu godišnjicu rada uz prigodan program pred brojnim uzvanicima, djelatnicima i korisnicima. Izgrađen 2007. godine sredstvima iz proračuna kao lokalna socijalna ustanova za skrb o starijima, u deset je godina postao centar sustavne brige zajednice o građanima starije životne dobi s ciljem podizanja kvalitete njihova života, te pružanja zdravstvene, socijalne i psihološke pomoći i podrške. Od trenutka njegova otvaranja, svi ranije osmišljeni programi izvan institucionalne skrbi za starije koji su se odvijali u sklopu programa Zdravog grada, postali su sastavnica gerontološkog centra koji djeluje pri Domu.

Detaljnije o ovoj ustanovi govorio je njen ravnatelj Mario Laković.

Podsjetio je na inicijative o potrebi gradnje ovakvog objekta tijekom više desetaka godina, za vrijeme više saziva skupštine bivše općine Poreč. Konačno, krajem 2005. godine suradnjom između Grada Poreča, Istarskih domova zdravlja i Vlade RH formirana je parcela veličine 5.700 četvornih metara, čime su stvorene pretpostavke za početak realizacije investicije. Laković je spomenuo svečano otvaranje prije deset godina u listopadu, a 17. prosinac te godine zabilježen je kao datum početka useljavanja prvih korisnika.

- Financiranje pripreme, izgradnje i opremanja ovog doma u cijelosti je financirano iz gradskog proračuna s 35 milijuna kuna, a zajedno s vrijednošću zemljišta i ostalim ulaganjima ukupna je vrijednost 44 milijuna kuna. Izgrađeno je moderno zdanje od 4.600 kvadrata sa 50 soba za smještaj 86 korisnika, sa svim ostalim pratećim prostorima i sadržajima. Do danas je u domu živjelo oko 420 korisnika. Trenutno u njemu boravi 86 osoba, od kojih su 72 iz Poreča, što govori koliki je značaj ove ustanove za našu zajednicu, pojasnio je Laković.

No, dom je važan i za obitelji korisnika, koji kod kuće zbog zahtjevnog suvremenog načina života ne mogu kvalitetno skrbiti o svojim starijima. Ravnatelj je objasnio da pored obavljanja osnovne djelatnosti smještaja kao institucionalne skrbi, ustanova provodi i druge programe, poput poludnevnog boravka, programa medicinske rekreacije, hospicija i dostave toplog obroka socijalno ugroženim građanima. Među ostalim, Laković je istaknuo da je Grad na sebe preuzeo i sufinanciranje dijela cijene smještaja korisnika, ovisno o dužini prebivališta u Poreču, ali i svih drugih spomenutih programa za koje se godišnje izdvaja više od 3,3 milijuna kuna.

- Sve to pokazuje svijest lokalne zajednice o potrebi adekvatnog odgovora na probleme ove populacije građana. Socijalna osjetljivost iskazana u skrbi za starije i nemoćne predstavlja dugoročno opredjeljenje u vođenju politike Grada Poreča, zaključio je Mario Laković.

- Sve generacije međusobno su povezane i ovise jedna o drugoj. Mi, mlađi, upravo našim starijim sugrađanima možemo zahvaliti što smo dobili Poreč ovakav kakav je danas. Upravo su oni postavili standarde na koje smo navikli i naš je zadatak da to održimo. Posebno važan zadatak je briga o našim starijima. Činjenica da ova ustanova djeluje već deset godina, zapošljava 50-ak ljudi i kvalitetno brine o više stotina građana, znači da smo napravili dobro djelo, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić.

Istarska dožupanica Sandra Čakić Kuhar, koja je do proteklog svibnja bila stručna voditeljica ove ustanove, kazala je da su od samog početka željeli tri najvažnije stvari. Na prvom je mjestu bila najbolja moguća skrb i njega o korisnicima.

-Druga stvar je bila da bude centar skrbi za stariju populaciju, tj. da to ne bude samo mjesto gdje će starije osobe doći u momentu kad su u cijelosti ovisne o tuđoj pomoći, nego i centar za one koji žive u svojim kućama i zajednica za sve programe aktivnog i zdravog starenja. Treće je bila želja da ustanova ne bude odvojena od života zajednice, nego mjesto gdje će svi rado dolaziti – rodbina, prijatelji, sva djeca i mladi ovog grada, volonteri i svi drugi koji žele uljepšati život korisnika. To smo postigli, a dolaskom međunarodnih volonterki preko EU programa mislim da smo naše ciljeve ostvarili za još jednu stepenicu više, istaknula je Čakić Kuhar.

U kulturnom programu nastupila je klapa Mendule. Prikazan je i kratki filmić koji je dao presjek deset godina aktivnosti Doma za starije i nemoćne, a prije zabave s velikom rođendanskom tortom podijeljene su zahvalnice brojnim zaslužnim pojedincima i organizacijama. Kao poseban dar pažnje božićnu je zvijezdu, među ostalim, dobila i najstarija Porečanka, od početka ove godine korisnica Doma Štefanija Žužić koja će u ožujku navršiti 105 godina. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter