Ustanici nadziru Mosul, izbjeglo 500 tisuća civila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ustanici koji su u utorak preuzeli kontrolu nad Mosulom, drugim gradom po veličini u Iraku, patroliraju u srijedu gradom iz kojega je izbjeglo 500 tisuća civila te pozivaju dužnosnike da se vrate na posao, javljaju očevici.

Unatoč miru koji je vladao tijekom jutra, stanovnici nastavljaju bježati iz grada, koji je u utorak bio poprište sukoba.

Po Međunarodnoj organizaciji za migracije, više od 500 tisuća civila pobjeglo je od borbi u Mosulu i u okolnom području.

Ta međunarodna organizacija sa sjedištem u Ženevi kazala je da su nasilje i preuzimanje Mosula doveli "do razmještanja 500.000 osoba u gradu i oko njega". Organizacija kaže da ima i "veliki broj žrtava među civilima".

Stotine ustanika zauzimali su u utorak dio po dio provincije Ninive, u kojoj se nalazi Mosul, zatim dijelove druge dvije susjedne regije Kirkuk i Salahedine, a potom su se pozicionirali u gradu u blizini banaka i zgrada javne uprave, kazali su očevici telefonom za AFP.

Svjedoci kažu da ustanici patroliraju gradom u vozilima i na megafone pozivaju dužnosnike da se vrate na radna mjesta. U vojnim uniformama ili crnim odorama, s prekrivenim licima, ustanici su zauzeli i sjedište pokrajinskog vijeća.

Agencija France presse ocjenjuje da je zauzimanje Mosula težak udarac za vlasti koje nisu u stanju zaustaviti napredovanje ustanika.

Oni su u utorak uspjeli u Mosulu, sjevernom središtu udaljenom 350 km od Bagdada, nakon sukoba s vojskom i policijom, preuzeti nadzor nad sjedištem guvernera, zatvorima i televizijom, prije nego je čitav grad pao.

Mosul je drugi irački grad pod vlašću pobunjenika, poslije Faludže, istočno od Bagdada, koja je od siječnja u njihovim rukama.

U Iraku vlada najgore nasilje od međuvjerskih sukoba 2006. i 2007. godine, kada su u zemlji još uvijek bile američke snage. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter