Usred školske godine ostali bez autobusa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocetkom veljace Autotrans je ukinuo autobusnu liniju Pazin - Cerovlje - Stancija Previž - Draguc - Podmerišce - Podmeja - Pagubice koja je, s polaskom u 14.45, prevozila kuci 30.tak djece koja pohadaju školu u Pazinu i Cerovlju.

Ukidanjem linije bez autobusnog prijevoza su ostali ucenici koji toga dana imaju sedam školskih sati pa su na traženje roditelja još pocetkom veljace cerovljanski nacelnik Emil Daus i predsjednik vijeca Ivan Jurada zajedno s predstavnicima Grada Pazina kao osnivacima škole i prijevoznika Autotransa dogovorili da se polazak dosadašnje redovne linije koja je iz Pazina kretala u 13.45 pomakne sat vremena unaprijed, tako da je ucenicima sad na raspolaganju jedino autobus u 14.45 sati.

Ta linija prometuje na relaciji Pazin - Novaki - Cerovlje - Gologorica - Gradinje - Pagubice - Cerje - Podmeja - (Stancija Previž po potrebi) - Draguc što znaci da ukljucuje sve ucenike s podrucja Opcine Cerovlje mada pojedina djeca moraju hodati od stanice do kuce oko dva kilometra što je zakonski prihvatljivo. Vecini djece nastava ipak završava sat vremena ranije, što nanovo stvara probleme jer školarci bez nadzora cekaju polazak na autobusnom kolodvoru u Pazinu.

- Nakon što cekaju, još sat vremena im treba da obilaženjem svih ovih sela dodu do stanice u Cerju, a onda još moraju hodati do kuce jer autobus na povratku ne odvozi djecu u Podmerišce, kaže nezadovoljni predsjednik vijeca Ivan Jurada iz Podmerišca, ovoga puta u ulozi nezadovoljnog oca.

- Ukinuta linija nije bila dio ugovora koji je s prijevoznikom, Autotransom, potpisao Grad, potvrduje pazinski procelnik za društvene djelatnosti Boris Demark. "Ta je linija zapocela prometovati prije nekoliko godina kada je ministarstvo krenulo financirati prijevoz srednjoškolaca. Sve je dobro funkcioniralo i svi su bili zadovoljni, ali ju je zbog nerentabilnosti prijevoznik ukinuo. Pregovaramo s Autotransom o mogucnosti da se linija dopuni, ali malo je moguce nešto ocekivati u ovoj školskoj godini", kaže Demark.

Podrucje Pazinštine s površinom vecom od 500 cetvornih kilometara i stotinama malih zaseoka izuzetno je složeno za pokriti mrežom organiziranog školskog prijevoza. Trenutno tuda prometuje 14 školskih autobusa i 2 kombija. (Andelo DAGOSTIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter