Usred Novigrada umjesto rugla obiteljski hotel

Stara depadansa Lagune Novigrad
Stara depadansa Lagune Novigrad

Nekadašnja depandansa Stella Marisa, ruševna i opasna zgrada u novigradskoj povijesnoj jezgri, koja je već dugi niz godina prava šaka u oko Novigrađanima i njihovim gostima, uskoro bi mogla biti pretvorena u novi hotel. Gradski su vijećnici nedavno prihvatili jedinu ponudu za kupnju ukupno 580 četvornih metara okućnice, onu od 600 tisuća kuna vlasnika te nekretnine - porečke tvrtke Urbes maritimae immobiliare, koju zastupa član Uprave Mladen Mrdeža.

Po objašnjenju gradonačelnika Antea Milosa, time je omogućeno formiranje građevinske čestice u skladu s projektom za zamjensku zgradu, koji potpisuje Saša Randić.

- Ova je odluka prvi korak za rješavanje jedne od crnih točaka u našem gradu. Projekt je, nakon provedenog arheološkog istraživanja i na osnovu naše prostornoplanske dokumentacije, dobio zeleno svjetlo Konzervatorskog odjela u Puli. Umjesto postojeće građevine predviđena je izgradnja obiteljskog ili manjeg hotela s 39 soba, u kojemu će biti zaposleno 20-ak osoba.

Za Grad je najvažnija činjenica da će nakon više od 15 godina konačno nestati to ruglo i sramota. Osim što se omogućuje izgradnja, formiranjem čestice bit će sačuvane sve postojeće prometne komunikacije i, pomicanjem zgrade za približno metar i pol prema moru, otvorene nove, koje će i sa stražnje strane omogućiti prolazak interventnih vozila, primjerice onih vatrogasaca i hitne pomoći, rekao je Milos.

Projekt predviđa tri nadzemne i jednu podzemnu etažu iz koje će dva izlaza biti otvorena kroz gradske zidine prema plaži i moru. Za te su izlaze konzervatori dali suglasnost budući da se radi o naknadno izgrađenim dijelovima zidina. Hotel, koji bi mogao biti dovršen uoči glavne turističke sezone 2014. godine, imat će i restoran, wellness te druge turističke sadržaje.

Milos je najavio i da će u roku od mjesec dana za vijećnike biti organizirana prezentacija projekta, u prisutnosti arhitekta i investitora. To će se dogoditi prije ishođenja građevinske dozvole, a u sklopu te procedure će na davanje mišljenja biti pozvani vlasnici susjednih parcela. (Napisala Kristina FLEGAR; Snimila Jelena PREKALJ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter