Usprkos recesiji otvorio više od sto radnih mjesta

Armando Stanišić u barbanskoj poslovnoj zoni (B. BAN)
Armando Stanišić u barbanskoj poslovnoj zoni (B. BAN)

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika dodijelilo je  na 25. susretu Croma održanom 27. studenog  u zagrebačkom hotelu Westin nagrade trinaestorici laureata, među kojima je za poduzetnika godine izabran istarski menadžer Armando Stanišić, osnivač i direktor tvrtke A.B.S., Kukurini kod Pićna. Stručni žiri i Upravni odbor HUM-Croma dodijelili su Stanišiću nagradu Poduzetnik godine i  priznanje za osobni doprinos razvoju hrvatskog gospodarstva u segmentu izvozno orijentiranog malog poduzetništva.

Metalac po struci, Armando Stanišić je prije više od dva desetljeća (1994.) osnovao obrt A.B.S. (Aluminijska Bravarija Stanišić). Malu radionicu uredio je u obiteljskoj kući i sam pokrenuo proizvodnju, prodaju i montažu aluminijske stolarije te nakon nekoliko godina proširio na PVC stolariju kao glavni proizvod. Usprkos recesiji uspio je otvoriti više od sto radnih mjesta i održivi rast poslovanja. Danas A.B.S. zapošljava oko 110 djelatnika, a među njima su uz suprugu  i dva sina, koje ističe kao zalog za budućnost tvrtke. Fluktuacija radnika u A.B.S.-u je minimalna jer se stalno investira u njihovo stručno osposobljavanje i najsuvremeniju tehnologiju. Za ovu proizvodnju, osim staklara, nema školovanog kadra, već svakog novog djelatnika treba osposobiti za proizvodnju aluminijske i PVC stolarije. Od pokretanja proizvodnje, kvaliteta i rokovi isporuke i ugradnje proizvoda,  koji odgovaraju najstrožim uredbama o uštedi energije i zvučne izolacije, glavne su značajke tvrtke.

Radi povećanja proizvodnje i širenja asortimana, A.B.S. je sagradio novu tvornicu s proizvodnom halom i upravnom zgradom veličine 6.000 četvornih metara u Poduzetničkoj zoni Barban-Krvavci, a upravo taj projekt Stanišić ističe kao najveći izazov u svojoj menadžerskoj karijeri.

- Za taj novi proizvodni pogon vrijedan više od tri milijuna eura naše bankarske kuće, nažalost, nisu pokazale razumijevanje, ali imao sam sreću da je HBOR prepoznao vrednote projekta i dodijelio nam kredit, a Općina Barban zemljište za gradnju objekta – prisjetio se.

Recesija, koja je osobito pogodila građevinarstvo, nije ga zaobišla, no  već je stekao reference, stalno je modernizirao proizvodnju  i ovladao svim standardima i certifikatima kvalitete u svom proizvodnom programu i pratećim uslugama investicijskog održavanja i montaže. Tako se uspješno preorijentirao na zahtjevna izvozna tržišta Zapadne Europe, poput Njemačke, Švicarske, Slovenije i Italije, kamo danas plasira oko 45 posto svojih proizvoda. (A. ČABARAVDIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter