Usprkos recesiji - opet brdo filmova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak, 27. srpnja, jutarnjom projekcijom filma "Pohlepa" Ericha von Stroheima u kinu Bauer u 10 sati, pocinje 11. motovunski filmski festival, filmska smotra koja vec više od desetljeca predstavlja ne samo kulturološki, vec i sociološki fenomen. Od pocetka kreiran kao festival bez glamoura, kao dogadanje koje u drevnom ali i tijesnom istarskom gradicu Motovunu na vrhu nemalog brijega okuplja desetke tisuca ljubitelja filma, poglavito mlade dobi, kao festival na kome se može vidjeti mnoštvo dobrih i zanimljivih filmova koji nikad nece doci u naša kina, a naposljetku i kao petodnevni party bez prestanka.

Uobicajilo se pred svaki festival reci koliko ce se filmova na njemu prikazati, no kako se u Motovunu može pogledati i dugometražne igrane i dokumentarne filmove, i kratke filmove, i crtice, i klipove, i posebno za festival kreirane "filmske žurnale", dovoljno je reci da ce ih biti "nekoliko desetaka", u najbolju ruku - stotinjak. Bez brige, nitko dosad nije uspio pogledati cijeli festivalski program.

Filmovi se po obicaju prikazuju u pet kina: tijekom dana u diru su kino Bauer (mjesna kino sala), i "Još manje kino" (prostor motovunske Zajednice Talijana), a kad padne mrak filmovi se vrte na glavnom festivalskom kinu Trg, u kinu Barbakan (pod gradskim zidinama) i na terasi iza hotela Kaštel.

Posebnim ciklusom novog finskog filma, ali i ciklusom dokumentaraca po kojoj je ta kinematografija takoder svjetski poznata, predstavlja se Finska kao ovogodišnja zemlja partner festivala. U Motovunu je ju uživo predstavljati redatelj Mika Kaurismaki. Ne, to nije najpoznatiji i najslavniji finski redatelj Aki Kaurismaki, vec njegov malo manje poznat stariji brat. Ipak, braca su filmsku karijeru pocela zajedno, filmom "Lažljivac" iz 1980. godine koji je Mika režirao, a Aki u njemu glumio glavnu ulogu. U Motovunu ce biti prikazan jedan od posljednjih filmova Mike Kaurismakija, "Tri Mudraca".

Ovogodišnji dobitnik takoder vec tradicionalne motovunske nagrade za 50 godina rada na filmu je Nedjeljko Dragic, autor svjetski poznatih animiranih filmova i karikaturist, a motovunska ce publika moci vidjeti antologijski pregled njegovih najpoznatijih crtica.

Glavna festivalska nagrada, Propeler Motovuna koji se dodjeljuje najboljem filmu u glavnom programu po izboru žirija, ove je godine promijenio izgled: umjesto stiliziranog metalnog propelera na postolju, novi Propeler koji je kreirao akademski kipar Vitold Košir, ima više izgled plakete nego skulpture. Osim Propelera, 22 filma iz gravnog programa konkuriraju i za regionalnu nagradu "Od A do A", nagradu FIPRESCI koju dodjeljuje udruga filmskiih kriticara, nagradu Amnesty International te nagradu publike za koju gledatelji glasuju putem SMS-a. Filmove u vec klasicnom festivalskom programu Motovun on-line odabrao je Andrej Korovljev, petnaestak najboljih može se pogledati i na internetu, a najbolji ce takoder biti nagraden "malim Propelerom".

Kao i svake godine, i ove Festival prate mnoga ne-filmska dogadanja. Iz likovnog programa izdvojimo izložbu zagrebackog ulicnog umjetnika koji se potpisuje kao Puma24 u motovunskoj Galeriji, u književnom programu predstavit ce se knjiga "Melodije Bljeska i Oluje" Predraga Lucica i Borisa Dežulovica, u Motovunskoj filmskoj školi predavanja ce držati Goetz Spielmann i Nedjeljko Dragic a bit ce rijeci i o evropskim filmskim festivalima i o partizanskom filmu. Glazbeni program ce dijelom takoder biti u znaku Finske kao zemlje partnera: na kasnonocnim partijima svirat ce finski bendovi 22-Pisterpirkko i Ismo Alanko Teholla. Koncert suvremene klasicne glazbe održat ce novosadska pijanistica Branka Parlic, uz projekciju prizora iz filmova Jeana Cocteaua, a jedan je nocni party rezerviran i za Cinkuše.


Podijeli: Facebook Twiter