Usporite, snimaju vas!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sredinom rujna prošle godine Ministarstvo unutarnjih poslova u Splitu i okolici postavilo je cetiri sofisticirane kamere za nadzor brzine, pilot-projekt vrijedan 1,5 milijuna kuna za automatsko registriranje prebrzih vozaca. Za svega mjesec dana u prekršaju je uhvaceno više od tri tisuce vozaca, dnevno bilježeci najmanje stotinu prekoracenja brzine, od kojih se niti jedno vozilo nije kretalo manje od 20 km/h iznad ogranicenja.

Buduci da je rijec o predvidenoj kazni od tisucu kuna, investicija je, dakako, vec odavno isplacena, a postigao se i željeni cilj - vozaci su doista na tim dionicama usporili, što je rezultiralo smanjenjem broja nesreca za 23 posto.

Slicnom opremom u sljedecih nekoliko godina planira se premrežiti citavu Hrvatsku, tako da sve kriticne dionice s obzirom na procjenu nadležnih službi ne ostanu bez nadzora. Osim na autocestama, vozaci ce se snimati na magistralnim pravcima, pa cak i bržim gradskim ulicama. U policiji isticu da je svrha postavljanja tzv. Big Brother kamera prije svega prevencija, s obzirom na to da su u suradnji s Hrvatskim cestama izradili prometni znak koji pravovremeno upozorava vozace da im se kontrolira brzina.

Ovog je tjedna i Zagreb dobio prvih 18 nadzornih kamera, a predvideno ih je ukupno 225 na 75 lokacija diljem grada. Ovaj tip nadzora dobit ce uskoro i rijecke prometnice, ukljucujuci obilaznicu, razmišlja se i o postavljanju "Velikog brata" i na autocestu Rijeka - Zagreb, a u kuloarima se može cuti da ce i Pula dobiti ovakvu kameru, no tu nam informaciju zasad nitko nije službeno potvrdio.

Nacelnik odjela za sigurnost cestovnog prometa PU istarske Davor Tomicic tvrdi da zasad nemaju spoznaja o planu uvodenja nadzornih kamera na istarsko podrucje te da ne može predvidati njihov dolazak. No, jedno je sigurno: ovaj tip kažnjavanja itekako je efektan, jer istovremeno tjera vozace da podignu tešku nogu s gasa i puni državni proracun od onih koji na to zaborave.

Medutim, osim prebrzih vozaca, na oprezu moraju biti svi oni koji nisu pravilno parkirani, ne poštuju prometne propise, a navodno ce se nadzirati i "umjetnici" koji ispisuju grafite po gradskim fasadama. Svi snimljeni materijali pratit ce se u dispecerskom centru, a buduci da je rijec o vrlo kvalitetnim videozapisima, lice prekršitelja bit ce jasno vidljivo na snimcima.

Na terenu ce policajci putem prijenosnog racunala podatke prenositi u centralu. Kamere se postavljaju u posebno kucište montirano na stupove javne rasvjete, vijadukte i ostale povišene objekte, a moci ce se premještati tako da vozac nece znati krije li se iza postavljene kutije objektiv. (K. TADIJIC)


Podijeli: Facebook Twiter