Uspon postaje središte ljetnih manifestacija

Mosaic City/Grad Mozaika - Poreč u maloj galeriji Pučkog učilišta Poreč (V. HABEREITER)
Mosaic City/Grad Mozaika - Poreč u maloj galeriji Pučkog učilišta Poreč (V. HABEREITER)

Danas je i službeno javnosti predstavljen novouređeni De Villeov uspon, jedan od važnih projekata koji se provodio u sklopu uređenja starogradske jezgre. Tim je povodom održan kratki glazbeni program uz nastup Dječjeg zbora Zaro pod ravnanjem Linde Milani, a prigodni govor održao gradonačelnik Boris Miletić.

Mirni za idućih sto godina

- Još jedan važan projekt uređenja u starogradskoj jezgri grada priveli smo kraju. Ovdje nismo zamijenili samo kamene ploče, već i kompletnu infrastrukturu koja je zakopana ispod i vjerujem da smo sada mirni za idućih stotinu godina. U posljednjih smo nekoliko godina uložili značajna financijska sredstva u infrastrukturu, izgradnju kanalizacije i nove plinske mreže, mnogo toga što oku nije toliko vidljivo. Pred nama je razdoblje u kojem će prioritet biti uređenje pročelja, ali i grada općenito, kako bismo dodali novi sjaj našoj tritisućljetnoj Puli, koja to sigurno zaslužuje, poručio je gradonačelnik Pule Boris Miletić i istaknuo da je De Villeov uspon mjesto održavanja brojnih kulturnih manifestacija, odnosno mjesto okupljanja brojnih građana i gostiju tijekom ljetne sezone.

Ovdje su se i ranije, pa tako će i ubuduće, održavati brojne kulturne manifestacije, vezane i za obližnji galerijski prostor Sveta Srca. Upitan ima li Grad namjeru djelatnost svojih poslovnih prostora na ovom usponu definirati kao isključivo kulturnu, gradonačelnik je naglasio da je Grad, zajedno s Turističkom zajednicom Pule, pokrenuo inicijativu za održavanjem programa "Mladi na usponu" te da će Grad više podržavati sadržaje i programe iz kulturne djelatnosti, nego definirati samu namjenu poslovnih prostora.

Zahvalio je građanima koji su trpjeli zbog radova, ali i arhitektima, projektantu i izvođaču. Naglasio je kako je ustrajnost na kvalitetnom planiranju ujedno i garancija da će realizacija biti uspješna, a rokovi izvođenja poštivani.

- Ovaj uspon je dokaz da se svaki trud isplati i kada je projekt dobro isplaniran tada se uspješno i privede kraju, rekao je gradonačelnik Miletić.

Pripreme za LED rasvjetu

Inače, projektom uređenja De Villeova uspona rekonstruirane su pješačke i kolno-pješačke površine te mreža i priključci sanitarne odvodnje, izgrađena je nova oborinska kanalizacija u dužini od 34 metara te su postavljene dvije linijske rešetke za odvodnju. Osim toga, rekonstruirane su vodovodna i plinska mreža s priključcima, izvršena je priprema za skidanje zračnih vodova i polaganje niskonaponskih kabela, a izvršena je i priprema za javnu LED rasvjetu.

Radove koji su započeli u studenom 2016. godine pratila su i arheološka istraživanja te fotogrametrijsko snimanje i dokumentiranje starog antičkog kanala sanitarne odvodnje. Kanal je tijekom radova u potpunosti očuvan, a u njega su položene cijevi nove sanitarne i oborinske odvodnje preko kojih mu je vraćen izvorni kameni pokrov.

Riječ je o zahvatu u duljini od 71 metra na 335 kvadrata površine. Ukupna vrijednost investicije iznosi 1,2 milijuna kuna, a radove je izvodio TGT Adriatik d.o.o. kao najpovoljniji ponuditelj na provedenom javnom natječaju.

Cijelu je svečanost jučer popratilo i 20-ak mališana iz Dječjeg vrtića Rin-Tin-Tin sa svojim odgajateljicama.

Značajnije ulaganje u Ulicu Sergijevaca i Giardine

Odgovarajući na novinarska pitanja, gradonačelnik Boris Miletić naglasio je da će u idućem četverogodišnjem razdoblju prioritet biti usmjeren prema značajnijem uređenju starogradske jezgre, prije svega pročelja, ali i drugih uspona, prilaza i trgova.

- Nastojat ćemo u ovom mandatu ulagati u Ulicu Sergijevaca, Kandlerovu i Giardine, uz, naravno, nastavak projekta "Dolcevita" kojim se uređuju fasade. Ovaj uspon je, kao i starogradska jezgra, pod konzervatorskom zaštitom pa se naravno moramo držati svih propisa kada je obnova u pitanju, bilo izgleda pročelja ili izgleda upotrijebljenog kamenja za opločenje. Kod izbora kamena za ovaj uspon i to su propisali nadležni konzervatori, pa je tako dio starog kamena iskorišten, kao što je to bio slučaj i na Forumu, a dio je deponiran, naglasio je gradonačelnik Miletić odgovarajući, između ostalo, i na pitanje što je sa starim kamenom koji je bio na De Villeovom usponu. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter