Uspomene iz kašetina u fundusu muzeja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Muzej grada Pazina i Etnografski muzej Istre novim su izložbama obilježili Medunarodni dan muzeja. Gradski izložbom "Spomeni iz škatula i kašetina u fundus(u) Muzeja", a etnografski izložbom "Hod u drvu".

Buduci da se ovogodišnji Medunarodni dan muzeja bavi temom "Muzeji i sjecanja/Predmeti pricaju tvoju pricu", Muzej grada Pazina odlucio je javnosti predstaviti osobne predmete nekoliko pazinskih obitelji koje su ostavštinu darovale ili prodale muzeju, naglasila je autorica izložbe, muzejska savjetnica Marija Ivetic.

Izloženi predmeti, fotografije, manji uporabni i dekorativni predmeti predstavljaju uspomene i kao takvi obicno se pohranjuju u kutije (škatule) i ladice (kašetine). Iz tih cuvara sjecanja javnosti su, u Kaštelu u kojem su smješteni pazinski muzeji, postale dostupne obiteljske fotografije, osobni dokumenti, priznanja, ali i dijelovi kolekcija 14 pazinskih obitelji.

- Raznovrsnošcu grade, u znatnom dijelu emocionalnog znacaja, nastojala se istaknuti cinjenica da svaki predmet iz minulih vremena može postati muzejski predmet i na koncu eksponat, dodala je Ivetic uz poziv Pazincima da muzeju daruju ili na otkup ponude ostavštinu svojih obitelji.

Na taj nacin predmeti postaju dijelom memorije prostora na kojem muzej djeluje, a njihovim izlaganjem oživljava se memorija prostora i obitelji, zapravo ljudi koji su na njemu nekoc živjeli. "Ovom se izložbom javnost želi upoznati i s ovom vrstom grade pohranjene u muzeju, koja ce svakako upotpuniti stalni postav Muzeja grad Pazina u pripremi", naglasila je Ivetic.

Gradskom je muzeju gradonacelnik Renato Krulcic, i osobno donator, u ime Grada darovao stari kinoprojektor i teleprinter, koji ce, kako je rekla Ivetic, postati dijelom tehnicke zbirke. Otvarajuci izložbu Krulcic je pozvao sugradane da suraduju s muzejom, daruju predmete iz obiteljskih zbirki i tako upotpunjuju njegove zbirke.

Etnografski je muzej izložio cokule koje su izradili ucenici Osnovne škole Vladimira Nazora iz Pazina i Talijanske srednje škole "Dante Alighieri" iz Pule.

- Izložene su cokule nastale tijekom edukativne akcije "Dodir", pojasnila je viša muzejska pedagoginja - kustosica, autorica programa Mirjana Margetic. Tijekom akcije polaznici su naucili kako su se izradivale cokule, tko ih je nosio i do kada su bile u upotrebi, a cokule izradene u glinamolu mogu se razgledati u prostoru recepcije Kaštela.


Podijeli: Facebook Twiter