Uspomene dječaka i mladog liječnika

Predstavljanje knjige Antonija Mirkovića
Predstavljanje knjige Antonija Mirkovića

Pazinska Zajednica Talijana bila je domaćin predstavljanja knjige "L' Istria nei miei ricordi" autora Antonija Mirkovića, koje su organizirali rovinjski Centar za povijesna istraživanja, Talijanska unija i Narodno sveučilište iz Trsta. Mirkovićeva knjiga objavljena je kao posebno izdanje u ediciji Monografije rovinjskog Centra za povijesna istraživanja, a nakon pozdravnih riječi predsjednice pazinske Zajednice Talijana Gracijele Paulović, pazinske dogradonačelnice Mirjane Galant, predstavnika Talijanske unije Maurizia Tremula te Fabrizia Some iz tršćanskog Narodnog sveučilišta, o autoru i knjizi govorili su suradnici rovinjskog Centra Raul Marsetič i Corrado Ghiraldo te sam Antonio Mirković.

Knjiga obrađuje razdoblje Drugog svjetskog rata i prvih poslijeratnih godina u Istri, poglavito u Pazinu i Rovinju, a kako je u predstavljanju naglasio njezin urednik Raul Marsetič, u svom prvom dijelu ona donosi kronološka svjedočanstva o odjecima svjetskog sukoba u zavičaju, a u drugom uglavnom osobna sjećanja na Pazin u kome je autor proveo dio svoga radnog vijeka. U prvom dijelu knjige događaji se pripovijedaju očima dječaka, a u drugome mladog liječnika. Autorova pripovijedanja sadrže i mnoge detalje o načinu života u Istri u to doba, poglavito na selu, a sam je autor rekao da je nastojao prikazati "narav istarskog čovjeka, njegovu sposobnost suživota i njegovu velikodušnost". Knjizi su dodani autorovi crteži i fotografije, mahom istarskih krajobraza i zajedničkih snimaka generacija učenika talijanskih istarskih škola i đačkih domova, a naslovnicu krasi fotografija posljednje generacije polaznika talijanske gimnazije u Pazinu.

Antonio Mirković rođen je 1929. u Puli, gimnazijsko školovanje započeo je u Pazinu a završio u Rovinju, školovao se na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Rijeci, te kao liječnik radio u Pazinu i Puli. Bogate su i plodne njegove kulturne i spisateljske aktivnosti u programima pulske Zajednice Talijana, kao suradnik Centra za povijesna istraživanja objavio je nekoliko publikacija, a 2013. godine ga je za zasluge u promociji talijanske kulture u Istri odlikovao talijanski predsjednik Giorgio Napolitano. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter