Uspomena na karizmatičnu Magi

Naslovnica biografije Margite Stefanović
Naslovnica biografije Margite Stefanović

Biografija naziva "Osećanja O. Sećanja" o životu Margite Stefanović, klavijaturistice grupe EKV i njenom prijateljstvu s autoricom Lidijom Nikolić, predstavljena je sinoć u Multimedijalnom centru Luka u sklopu Glazbenog tjedna. Lidija Nikolić je umjesto uobičajenog predstavljanja knjige iskoristila formu scenskog monologa u kojem između ostalog pripovijeda kako je došla do materijala za biografiju o pokojnoj prijateljici.

Naime, Margita je Lidiji ostavila na čuvanje nekoliko kutija starih stvari. Kako to inače biva, stvari su završile u podrumu da sakupljaju prašinu, a nakon prerane Margitine smrti Lidija se odvažila i potražila ih. Kopanje po ostacima prošlosti budilo je razne osjećaje, a pojedine bilježnice, pisma i razglednice autoricu su ponukale da sav taj materijal sakupi i napiše biografiju o prijateljici. Kako to sama u monologu kaže Nikolić, ona nije pisala o fatalnoj Margiti, o karizmatičnoj klavijaturistici jedne od najboljih grupa bivše Jugoslavije – ona je odlučila napisati priču o njenom "Tipu" kako su se Margita i Lidija međusobno zvale.

"Osećanja. O. Sećanja" krcata je crtežima, skicama, dokumentima, zapisima iz Margitinih bilježnica, čak i bolničkim nalazima – sve ono što je Lidija pronašla u svom podrumu i sva sjećanja koja su ti materijalni dokazi jednog života u njoj probudili. Autorica se tijekom monologa upitala ima li uopće pravo pisati o Margiti, a potvrdu je našla u pismu koje joj Magi nije nikad poslala i koje se također nalazilo među njenim stvarima. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter