Uspješno završena akcija "Svi za Vinež"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na konferenciji za medije u četvrtak u Domu kulture "Riko Milevoj" u Vinežu, Davor Šverko, inicijator humanitarne akcije "Svi za Vinež" koja je podržana od Morin Hukić, ravnateljice labinskog Crvenog Križa, i Zumrete Vidović, predstavnice stanara, zgrade koja je izgorjela u stravičnom požaru 16. siječnja, u prisustvu nekih od stanara, volontera Crvenog križa, te predsjednika Mjesnog odbora Vinež, Bojana Batelića, obznanili su da je akcija uspješno i službeno završila.

Zahvalili su svim ljudima dobre volje kako Labinštine, tako i nekih građana i ustanova iz cijele Hrvatske.

- U svim koracima provođenja akcije, nailazili smo na njihovo beskrajno razumijevanje i potporu. Zahvaljujemo i stanarima, koji su skromno i sa zahvalnošću prihvatili pomoć. U najtežim trenucima i svim izazovima koji su slijedili, vjerujemo da im je upravo podrška prijatelja, znanaca i čitave javnosti bila i jeste najveći podstrek, rekla je Hukić.

Na žiro-račun humanitarne akcije s danom njegova zatvaranja uplaćeno je 345 tisuća kuna. U strukturi donacija, direktnom uplatom na žiro-račun te na blagajni Gradskog Crvenog križa, uplaćeno je 96 tisuća, poduzeća i udruge donirali su 78 putem raznih događanja prikupljeno je 70, dok su udruge naših iseljenika u New Yorku prikupile i uplatile sveukupno 101 tisuću kuna.

Pri zatvaranju računa, banci je naloženo da se s jučerašnjim danom sredstva s računa doznače na ime osam primatelja (stanara), u jednakim dijelovima. Istog dana, na račune sedam primatelja uplaćeno je po 43 tisuće kuna, dok će sredstva posljednjem primatelju na račun biti uplaćena preksutra, s obzirom da je klijent druge poslovne banke, pojasnila je Hukić.

Za sve stanare, nositelje stanarskog prava, dogovorene su i ponuđene im pogodnosti prilikom kupnje namještaja, tehničkih uređaja ili opreme u nekim trgovinama i trgovačkim centrima.

- Bila nam je čast pružiti podršku građanskim inicijativama koje su se od prvog dana susretale na putu da nešto učine. Od idejne razrade ove humanitarne akcije, pa do njezina završetka, trudili smo se djelovati djelotvorno i koordinirano. U dogovoru s predstavnicom stanara, Zumretom Vidović, te inicijatorom akcije Davorom Šverkom, koja je krenula 19. siječnja, (samo tri dana nakon požara), ustanovili smo sve značajne odrednice koje nalaže Zakon o humanitarnoj pomoći te pružili mogućnost građanima, udrugama i poduzećima da doniraju novac na žiro račun koji je već sljedeći dan otvoren, rekli su inicijatori akcije.

U razdoblju provođenja akcije, sredstva su se prikupljala na raznim događanjima, kulturnim, zabavnim, sportskim, raznim predstavama i nastupima pjevača, glazbenika i umjetnika.

Inicijatori humanitarne akcije zahvalili su se vlasnicima i djelatnicima iz privatnog sektora, obrtnicima samostalnih djelatnosti, osobama iz neprofitnog i javnog sektora, nekim političkim strankama, općinskim vijećima Labinštine, Gradu Labinu, te gradskim društvima Crvenog križa, Bjelovara, Buzeta, Makarske, Pazina, Poreča, Pule, Raba i Trogira, kao i nekim vjerskim zajednicama. Pohvaljeni su i mediji koji su učinili jako mnogo da ukažu na ozbiljnost trenutaka, i koji su svojim izvještavanjem potakli mnoge da se uključe u humanitarnu akciju.

- Duh zajedništva koji se u našoj lokalnoj zajednici uslijed požara osjećao, sve nas je ispunio poštovanjem i poniznošću, jer ovakva se nesreća može dogoditi bilo kome. Čitavo smo se vrijeme oslanjali na činjenicu da se ipak, kao ljudi, možemo i moramo oslanjati jedni na druge. Naši su sugrađani i ovaj put pokazali lavovsko srce, ali se ipak nadamo da slično ili isto iskustvo stanara opožarene zgrade neće morati dijeliti nitko. Nadamo se također da smo, u prvom redu podrškom, bar malo ublažili teške dane i tjedne svih stanara, te im želimo što sretan i što skoriji povratak u obnovljene domove, izjavila je Hukić.

Da podsjetimo kako su radovi na sanaciji zgrade u punom zamahu, te stanari mogu očekivati povratak u svoje domove za tri mjeseca. Njima će to zasigurno biti najljepši poklon, ili kako je za kraj rekla jedna stanarka, "tad će se napraviti velika fešta, na koju će biti pozvani svi oni koji su pomagali i dokazali da imaju humano i veliko srce, ponosim se što imam takve sugrađane". (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter