Uspješno završen prvi Švojafest u Novigradu

Posjetitelji su uživali u maštovitim jelima od lista (Miranda LEGOVIĆ)
Posjetitelji su uživali u maštovitim jelima od lista (Miranda LEGOVIĆ)

Na novigradskom Velikom trgu održao se prvi Švojafest, još jedna u nizu od ukupno deset manifestacija ovogodišnjeg Gnam gnam festa, gourmet festivala koji traje od travnja do listopada. Dva dana vrhunske hrane i zabave, u organizaciji Turističke zajednice Novigrada i Lagune Novigrad, pokazali su se veoma uspješnim u svom prvom izdanju.

Upravo je novigradski akvatorij bogat ribom list zbog miješanja slatke riječne i slane morske vode na ušću rijeke Mirne te ogromnih količina muljevite vode koje pristižu rijekom. Na tom su području švoje najukusnije i najveće, kažu znalci.

Na meniju našao carpaccio od lista na rukoli, rižoto s listom i pinjolima, fuži s listom i cherry rajčicom, te list  ''na mlinarski'' s blitvom i krumpirom. Osim jela od švoje, posjetitelji su mogli kušati i druge bijele ribe. Nije nedostajalo ni vrhunskog vina, maslinovog ulja, sira, pršuta i drugih autohtonih proizvoda. Posjetitelji koji su kupili bon za hranu bili su uključeni i u lutriju koja se izvlačila svakih pola sata.

U sklopu bogatog programa, održala se škola kuhanja za posjetitelje na kojoj su prijavljeni mogli pokazati svoje kulinarske vještine i naučiti nešto novo o jelima čiji je glavni sastojak riba list.

Svoje umijeće je pokazao chef Ivan Novosel oduševivši novigradsku publiku maštovitim jelima. Održalo se i kulinarsko natjecanje direktora turističkih zajednica u kojem su sudjelovali Denis Žužić iz  TZ Tar-Vabriga, Ana Milohanović Čehić iz  TZ Funtana, Valter Bassanese iz  TZ Buje, Dean Pustijanac iz  TZ Svetivinčenat, a asistirala je i domaćica fešte - direktorica TZ Novigrad Vesna Ferenac.

U zabavno-glazbenom programu u petak se za vrhunsku atmosferu pobrinuo Alfa Time Band, dok je u subotu publiku rasplesala i raspjevala klapa Sv. Pelegrin.

Program je dodatno obogatila prodajna izložba rukotvorina i izvornih suvenira novigradske udruge Agata, a kako bi se zadovoljile sve generacije, najmlađi su uživali u bogatom animacijskom programu. (T. GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter