Uspješno porinut prvi jaružar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najsloženiji brod ikada izgraden u hrvatskim brodogradilištima jaružar ili dredger porinut je u more u petak oko 15 sati u pulskom Uljaniku. Uz uzdah olakšanja svih brodograditelja brod vrijedan više od 120 milijuna eura otklizio je pramcem u more što je još jedna Uljanikova inovacija. Brodovi se, naime, uvijek porinu krmom.





"Ibn Battuta" ime je prvog od ukupno cetiri jaružara - brodova za kopanje morskog dna koje Uljanik gradi za belgijskog narucitelja Jan De Nula. Brod ce se dovršavati sve do kraja godine, a brodovlasnik je zadovoljan svim do sada obavljenim poslovima.

- Ovo je prva dionica najzahtjevnijeg posla koji je Uljanik ikada imao u svojoj povijesti. Pokazali smo da smo spremni za najzahtjevnije brodove. Ovakav brod  ujedno je i preduvjet našeg opstanka, rekao je pri porinucu Silvan Kranjc, clan Uprave brodogradilišta.

Brod je mali, dužine tek 138,5 metara, ali je u njega smješteno svo cudo opreme. Ima tri glavna porivna stroja snage 7.200 kW . Ogromna snaga od oko 20 MW koju ce brod moci proizvoditi uglavnom se troši na rad brodskih postrojenja - kopaca i crpki. Svaka je crpka snage po 5.000 kW. Ovaj dredger u isto vrijeme kopa i reže morsko dno te usisava materijal. Ostali dredgeri rade ili samo jedno ili drugo.


Podijeli: Facebook Twiter