Uspješno okončan prvi porečki triatlon

Plivački dio triatlona startao je u osam sati
Plivački dio triatlona startao je u osam sati

Ukupno 192 pojedinačna natjecatelja te deset timova iz 50 klubova, iz 11 europskih zemalja, sudjelovalo je u prvom porečkom triatlonu, koji se odvijao danas i jučer na gradskoj rivi.

Najuzbudljiviji dio manifestacije održan je danas ujutro ispred hotela Palazzo, gdje je bio start i cilj utrke dugog triatlona, ujedno i pojedinačno i ekipno državno prvenstvo u ovoj disciplini.

Već u osam sati startao je prvi dio utrke - plivanje u dužini od 1.900 metara ili dva kruga od platoa ispred hotela oko otočića Barbaran i natrag, nakon čega je uslijedilo brzo presvlačenje i prebacivanje na bicikle. Taj je dio uključivao je stazu dužine 85 kilometara, ili pet krugova od Poreča preko Žatike do Dračevca i natrag.

Uslijedila je treća i posljednja etapa, trčanje u dužini od 20 kilometara, odnosno od lungomarea do hotela Pical i natrag - ukupno pet puta.

Na ruku su natjecateljima išli izvrsni vremenski uvjeti - sunčano i toplo jutro, ugodna temperatura mora od oko 22 stupnja te ravna biciklistička i trkačka trasa. Na startu su natjecatelje bodrili članovi obitelji i timova, ali i brojni turisti i domaći šetači, kojih se do podneva skupio veliki broj.

Na cilj je prvi stigao Andrej Vištica iz Zagreba, hrvatski prvak u ovoj disciplini i nedavni pobjednik na europskom prvenstvu u dugom triatlonu. Porečki je triatlon svladao u 3 sata, 39 minuta i 9 sekundi. Odmah iza njega stigao je Splićanin Marin Koecić, jedan od top deset hrvatskih triatlonaca u Europi, koji je ostvario rezultat od 3 sata, 40 minuta i 48 sekundi, dok je trećeplasirani bio Slovenac Mitja Mori s 3 sata, 41 minutu i 25 sekundi.

Od žena prva je bila Austrijanka Lisi Gruber s rezultatom 3 sata, 58 minuta i 35 sekundi, druga je bila Mađarica Reka Brassay s 4 sata, 15 minuta i 41 sekundu, a treća Čehinja Gabriela Loskotova s rezultatom 4 sata, 17 minuta i 31 sekundi.

- Gotov sam, ne mogu više, ali uspio sam, to je najbitnije, bilo je jako dobro, rekao je Marko iz Zagreba, a njegove su emocije i riječi spomenuli još mnogi drugi koji su prošli kroz cilj.

Kako su prije utrke najavili organizatori iz Triatlon kluba Swibir, TZ-a Poreč i agencije Happy Time, porečki triatlon ujedno je jedini sportski projekt ovakve vrste na području Istre, a ima ambicije prerasti u nešto više. Danas su pokazali da je cijela ta priča u Poreču moguća i itekako dobro funkcionira.

Triatlon je bio najavljen na specijaliziranim portalima u Hrvatskoj i inozemstvu, a odaziv nije izostao, čak je i premašio očekivanja.

Usto, dan ranije održan je akvatlon za sve uzraste u kojem se natjecalo 20 sudionika. Ova je utrka uključivala natjecanje u plivanju trasom jednakom onoj u "velikoj" utrci te trčanje duž lungomarea, a duljine trase ovisile su o dobi.

- Vrlo smo zadovoljni kako je sve proteklo, nije bilo nikakvih ozljeda niti nesreća. Budućnost ovog triatlona ovisi o gradskim strukturama, dobili smo pozitivne informacije od natjecatelja, svi su zadovoljni, čak i oni koji su bili kritični na početku.

Ovo je način da omogućimo ljudima koji dolaze u Poreč na pripreme da triatlon imaju i ovdje, ali i da na taj način proširimo ponudu i turističku ponudu, rekao je direktor utrke Goran Vrus i zahvalio volonterima i svima koji pridonijeli da utrka uspije. (piše i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter