Uspješno održan prvi pulski karneval

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I Pula svoj karneval ima! Može se to slobodno reći nakon subotnjeg prvog, vrlo uspješnog, izdanja Pulskog karnevala. Iako prva, maškarana povorka centrom grada nije razočarala, štoviše, u njoj je sudjelovalo više stotina maškara pristiglih iz svih krajeva Istre, a nisu izostale ni skupine iz Rijeke, čak i Slovenije.

Kako i priliči, maškare su ludovale pulskim ulicama, šireći oko sebe smijeh i dobro raspoloženje, i Pula je cijelu subotu živjela u znaku karnevala. Čak i oni koji su došli u grad zbog obveza, ubrzo su se prepustili maškaranom ludilu i "nabacili" na lice kakav cvjetić te se pridružili veselju koje je potrajalo cijeli dan. 

Ukupno 18 skupina okupilo se u jutarnjim satima na Karolini gdje je počelo zagrijavanje, a oko 11 sati krenula je povorka prema Giardinima. Istarski rožari, Indijanci s ranča Barba Tone, Pehinarski feštari, Koza nostra, dame i gospari krenuli su duž pulskih ulica, plešući i pjevajući. Bilo je tu i konja, čudnovatih bića iz morskih dubina, motocikla i automobila iz budućnosti, pilota i klaunova, no možda najupečatljiviji je bio "Veli Jože", ogromna kola Koze nostre s "ugrađenim" ulazom u tunel Učku u koji nije mogao ući i izaći kako je tko htio.

Skupine su se nakon povorke jedna po jedna predstavile na Portarati gdje ih je uz pljesak i uzvike dočekalo mnoštvo ljudi, veseleći se zajedno s njima. Veselje se potom nastavilo na tržnici, a potom i u Circolu gdje je organiziran ples pod maskama te dodjela nagrada najboljim maskama. Karneval se potom nastavio dalje u noć, u klubu Uljanik.      

Vrhunac maškaranog ludila dogodit će se 17. veljače kada će se u 19 sati na Velom Vrhu spaliti Pust. Za tu će prigodu biti pripremljena i prigodna "manjada" - degustacija fritaje. Maškarano ludilo zaključit će se dakle na tradicionalnom mjestu odakle će se, kako priliči starim običajima, otjerati zima i prizivati proljeće i ljetu, uz naravno, zaborav svega lošeg što se dogodilo protekle godine. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter