Uspješni hvatač snova


Sinoćnjom projekcijom njegovih dojmljivih i poticajnih kratkih eksperimentalnih filmova "Trkač", "Odrazi", "Gonič" i "Virtualno predavanje 2016", a večer ranije izložbom njegovih radova "Dreamcatcher" ('Hvatač snova'), ovog je vikenda uz Dnevnom boravka pulskog Rojca predstavljen zagrebački multimedijalni umjetnik Toma Zidić. Hvatača snova neki smatraju komunikacijskim alatom s najsuptilnijim dijelovima naše podsvijesti, a osim što mu se pridaju mistične kvalitete on je, s druge strane, prisutan i u suvremenoj pop-kulturi kao simbolom "slobodnog života".

Trotjedna rezidencija

Izložba je nastala na trotjednoj rezidenciji "K.O.Z.A. Siparis Art Residence" na Sipru pokraj Umaga, pod mentorstvom slovenskog umjetnika Blaža Pirnata, a cilj te rezidencije bio je pokušaj slikovne interpretacije odgovora na pitanje o snovima kroz estetiku, poetiku i simboliku hvatača snova koji snove lovi u svoju mrežu. Pitanje "Koji su moji/tvoji snovi i zašto su mi/nam važni?" predstavljalo je glavnu tematsku odrednicu rezidencije. Svi su radovi rađeni prirodnim, organskim procesima i korištenjem prirodnih materijala. Platna su pripremana i obrađivana ručno te su u stilu 'dreamcathera' pletena i napinjana konopom oko okvira od naplavne drvne građe. Tehnike korištene na ovoj rezidenciji uključuju obradu i doradu drva i metala te akril i tuš kao slikarske tehnike završnog produkta.

U subotu je nakon projekcije filmova s autorom razgovarao pulski umjetnik Marko Krnjajić. Autorov film "Trkač" (dostupan na YouTubeu), u kojem je slovenski protagonist posvećen trčanju nakon gubitka supruge, ostvario je zapažen međunarodni uspjeh; prikazan je na 50-ak festivala. Taj petominutni film nastao je na radionici pod mentorstvom kultnog redatelja Želimira Žilnika, kojeg Zidić drži fantastičnim autorom i čovjekom.

Fascinantan proces

- Mene fascinira sam proces nastanka filma, posebno u toj slobodnoj dokumentarnoj formi. Nisam toliko fasciniran kad se film dovrši i prikazuje, kazao je Zidić, kojemu je osobito važan film "Virtualno predavanje 2016", u kojem koristi predavanje pokojnog multimedijalnog umjetnika i redatelja Ivana Ladislava Galete i njegove misli i ideje o filmu, prostoru i perspektivi vizualnog prostora.

Toma Zidić (Zagreb, 1988.) nagrađivani je redatelj deset kratkometražnih filmova od kojih su neki ostvarili zapažen domaći i međunarodni uspjeh na festivalskoj sceni; redatelj dvije kazališne predstave, niza promo videa i nekoliko glazbenih spotova; scenarist je i ko-scenarist; filmski i dramski pedagog za djecu i mlade; suosnivač i umjetnički direktor festivala "Kratki na brzinu"; vizualni umjetnik i autor multimedijalnog umjetničkog projekta "Teezeed", član Kinokluba Zagreb i Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela. Događaj je organizirala pulska udruga Inkubator u suradnji s Dnevnim boravkom Rojca. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter