Uspješna tvrtka željela se proširiti, ali već tri godine čeka dozvole

Povod za razgovor bila je dodjela Zlatne kune bujskom poduzeću Bifix kao najuspješnijoj istarskoj tvrtki do 49 zaposlenih
Povod za razgovor bila je dodjela Zlatne kune bujskom poduzeću Bifix kao najuspješnijoj istarskoj tvrtki do 49 zaposlenih

Predsjednica i direktor HGK – Županijske komore Pula, Jasna Jaklin Majetić i Damir Sirotić posjetili su Buje gdje su razgovarali sa predstavnicima Grada Buje i nekoliko predstavnika gospodarskih grana koji djeluju na području Buja. Povod za razgovor bila je nedavna dodjela „Zlatne kune“, priznanja Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula, bujskom poduzeću Bifix kao najuspješnijoj istarskoj tvrtki do 49 zaposlenih (mala poduzeća).

Sedam posto više tvrtki

Uz stanje u gospodarstvu na području Grada Buje, poduzetnici su prenijeli svoja iskustva i poteškoće koje im stoje na putu uspješnijeg poslovanja, s ciljem sagledavanja mogućnosti Gospodarske komore u pružanju nekih od oblika pomoći.

Jasna Jaklin Majetić je naglasila da su Buje i Bujština atraktivna gospodarska lokacija sa bogatom industrijskom i drugom proizvodnom tradicijom. Na toj tradiciji zasnovano je sadašnje gospodarstvo, u nešto izmijenjenom obliku, koje ima perspektivu i na temelju kojega se može planirati rad, zapošljavanje i život obitelji. Direktor ŽK Damir Sirotić je prenio niz službenih podataka o stanju bujskog gospodarstva, navodeći da je u 2015. godini u odnosu na 2014. zabilježen porast registriranih tvrtki za sedam posto. U prošloj godini bilo je registrirano 348 gospodarskih subjekata, od čega su samo dva u kategoriji srednjih trgovačkih društava. Mali poduzetnici donose najveći dio prihoda, a među njima najviše je trgovaca i automehaničara. Prerađivačkom djelatnošću bavi se 12 posto malih poduzetnika, a deset posto ih se bavi prometom nekretnina. Zabilježen je porast intelektualnih usluga, naročito na području pripreme dokumentacije za EU fondove.

Teško do radnika

- Stanje nezaposlenosti je dobro, međutim problem je u strukturi radnika. Neka poduzeća teško dolaze do potrebnih profila radnika s ovog područja, naročito u proizvodnji, dodao je gradonačelnik Buja Edi Andreašić navodeći primjer Feroplasta. Napomenuo je da Grad Buje na razne načine potiče razvoj gospodarstva i poduzetništva, ali se malo ljudi obraća i koristi određene pogodnosti, naročito oblike sufinanciranja i subvencija. Naveo je i pozitivna očekivanja od poslovne zone Mazurija koja će dati novi impuls bujskom gospodarstvu.

Govoreći o raznim iskustvima poduzetnici su iznijeli zapažanja iz svojih djelatnosti. Direktor Bifixa Ivan Štiglić se još jednom zahvalio na priznanju, navodeći da se poduzeće i dalje razvija i da će uskoro preskočiti u kategoriju srednjih poduzeća, kako ih razvrstavaju u nadležnim institucijama.  Međutim, spomenuo je i već poznate poteškoće vezane za sporost birokracije.

- Željeli smo se proširiti, ulagati, ali već tri godine čekamo određene dozvole. Nadam se da su naše muke pri kraju, ali ovo spominjem da potaknem rješavanje tog velikog problema za sve poduzetnike. Mislim da treba napraviti određenu selekciju po važnosti, rješavati one najvažnije. Nikako da tu kočnicu otklonimo i investitori gube volju, zaključuje Štiglić. (L. JELAVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter