Uspješna proizvodnja unatoc recesiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trotjedno druženje s Pulskom filmskom tvornicom preksinoc je uspješno privedeno kraju. Prikazan je izbor iz prošlogodišnje produkcije koji obuhvaca kratke filmove razlicitog trajanja, a najduži "Rojc" Velimira Todorovica i Marka Zdravkovica Kunca (23 minute) bavi se bivšom pulskom vojarnom koju danas koriste pojedinci, udruge i grupe gradana.

Autori ukratko predstavljaju likovne i scenske umjetnike, glazbenike i pripadnike raznih udruga nastojeci predociti bogatstvo sadržaja u jednom ogromnom prostoru. Problem je što dokumentarci ovakvog tipa moraju objediniti gotovo nespojive tendencije, s jedne strane obuhvatiti svu raznovrsnost sadržaja, a s druge ostaviti dojam povezanosti i heterogenosti cjeline. U ovom slucaju ta je zadaca solidno odradena, dijelom zahvaljujuci i dojmljivoj vizualnosti (snimatelj Goran Legovic), iako je film najbitniji kao svjedocanstvo o jednoj etapi razvoja pulske supkulture.

Autorski je uspjeliji kraci Todorovicev dokumentarac "Sati ?ure Vage" (16 minuta), nastao u koautorstvu s Rajkom Banom. Iako su gledatelji vjerojatno ocekivali klasican portret pokojne pulske ulicne ikone, Todorovic i Ban odlucili su se na potpuno drugaciji pristup. Prateci dugim kadrovima i sporim montažnim ritmom njegovo jutarnje kretanje od starackog doma do centra grada, dok povremeni ženski glas u pozadini filozofski tretira poimanje vremena, autori uspijevaju stvoriti metaforu o životu i prolaznosti koja nadilazi slucaj jedne ljudske jedinke.

Maja Koroman u 14-minutnom filmu "Traži se happyend" ponovno autobiografski pristup obogacuje humorom, slicno njezinom uvjerljivom prvijencu "Autobiografski, kostimirani". Ovdje se bavi problemom koji muci mnoge obrazovane djevojke, a to je poteškoca u pronalaženju odgovarajuceg životnog partnera. Autorica je svjesna današnje estradizacije tog fenomena, pa se njezin filmic dijelom može protumaciti kao ironicna konotacija na domace kolumnistice i njihove šund umotvorine, pritom nudi brojne komicne situacije (autorica tijekom filmskog festivala u Areni preko videoporuke traži decka s odredenim osobinama), ali u konacnici ipak ne odustaje od ozbiljnog tretiranja problematike.

Prikazana su još dva kraca filma. U "Sizifovoj mori" Jelene Dragaš mitskog junaka glumi nezaobilazni Pino Ivancic, dok u iznimno duhovitom filmicu "Kako sam..." autor Zlatko Pancic prikazuje vlastite metode borbe s depresijom.

Primjecujemo da Pulska filmska tvornica nastavlja proizvoditi punom parom, iako svjetsko gospodarstvo grca u recesiji. Tvornica je tijekom protekle cetiri godine radila samo mjesec dana za vrijeme filmskog festivala, a odnedavno djeluje kao udruga sa svrhom promicanja filmskog i videostvaralaštva, koja je i clanica agilnog Hrvatskog filmskog saveza. To bi trebalo pozitivno utjecati na produkciju i rezultirati kontinuiranom proizvodnjom filmova te obnavljanjem autorskih potencijala. Buduci autori s dobrim idejama, nemojte cekati. Javite se cim prije!


Podijeli: Facebook Twiter