Uspješna Hassanova izložba i na Punta Christo

Šlag na kraju - Alen Vitasović
Šlag na kraju - Alen Vitasović

Na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo otvorena je izložba "From A Distance 1914" fotografa i voditelja pulske galerije Makina Hassana Abdelghanija. Platna veličine 3,80 m x 2,80 m postavljena su unutar cijele tvrđave tako da posjetitelji šetnjom po tvrđavi sami otkrivaju izložene radove.

Izložba je inicijalno nastala kao dio velike istoimene austrijske izložbe, čiji je cilj bio povezati različite gradove i države. Abdelghani je tom prilikom izložio fotografije portreta pokojnika koje je fotografirao na pulskom mornaričkom groblju, a nakon velikog uspjeha tog postava, priču je razvijao, rekontekstualizirao i koncepcijski nadopisivao u brojnim svjetskim galerijama

Nakon prvog postava, izložba je dobila i svoj azijski nastavak (autor je napravio seriju portreta na grobljima na Tajlandu i u Laosu, obilazeći budističke hramove i upoznajući jednu posve drugačiju "kulturu smrti"), europsku turneju i pulsku "referentnu točku" koja je sažela bit cijele umjetničke koncepcije.

Na pulskoj izložbi 2014. u galerijskom prostoru Svetih Srca ovaj je foto album dobio i povijesni okvir jer je uključio portrete pokojnika koji su stradali tijekom Prvog svjetskog rata, a koji su nastali na poprištima velikih bitaka u Bugarskoj, Grčkoj, Srbiji, Turskoj i Sloveniji.

Ova izložba na Punta Christo isječak je, dakle, znatno šireg umjetničkog koncepta koji se može pohvaliti mnoštvom međunarodnih priznanja, brojnim gostovanjima i višegodišnjim galerijskim trajanjem. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter