Uspješna godina za Istarski pljočkarski savez

Tajnik IPS-a Ivan Barbaro sa ekipom 45 Paralele (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Tajnik IPS-a Ivan Barbaro sa ekipom 45 Paralele (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Pljočkari okupljeni u Istarski pljočkarski savez, godinu na izmaku ocijenili su vrlo uspješnom u radu IPS-a s obzirom će ostati zabilježena po brojnim događajima koji će obilježiti pljočkanje i doprinijeti još većoj afirmaciji i razvoju ove zanimljive istarske tradicijske igre, istaknuo je na godišnjoj skupštini održanoj u Marčenegli član Predsjedništva IPS-a Milivoj Pacenti.

Tijekom ove godine u organizaciji IPS-a održano je ukupno devetnaest turnira uključujući i svjetska prvenstva koja su odigrana u četiri kategorije. U susjednoj Sloveniji, gdje je pljočkanje u velikom zamahu, pljočkari su u organizaciji IPS-a gostovali na tri turnira, a po prvi puta je realiziran i turnir u pljočkanju u Italiji, u Istragu kraj Spilimberga. Predstoji gostovanje u Montemitru kod Moliških Hrvata sa kojima IPS gaji odlične odnose već duži niz godina i koji su i ove godine gostovali u Istri.

Na Skupštini u Marčenegli obilježen je kraj još jedne uspješne natjecateljske sezone u istarskoj pljočkarskoj ligi tako da je upriličena i dodjela nagrada. Pobjednik u ligaškom takmičenju je ekipa 45 Paralele iz Cetinići koja je igrala u sastavu: Filip i Elvis Krajcer, Samir Hafizović, Drago Vitasović, Mihael Glavaš i Josip Tomišić te su im uručene medalje i pehar. Drugo mjesto pripalo je ekipi Marčenegle 1, a treći su bili pljočkari iz Pusti Radigoza 1.

Nagrada je pripala i najbolje rangiranim pljočkarima sa najviše sakupljenih bodova, a to je ove godine Armando Fabijančić iz Marčenegle koji je za jedan bod osvojio titulu ispred klupskog suigrača Zlatka Ančića i treće plasiranog Branka Družete.

Opći je zaključak da IPS vrlo dobro radi na zacrtanom programu zaštite i očuvanja pljočkanja kako u Hrvatskoj tako i u Europi i da tako treba nastaviti. Projekt edukacije koji IPS provodi u dogovoru sa osnovnim školama ocijenjen je kao prioritetni jer je između ostalog to jedan od temeljnih zadataka AEJeST-a (Europske asocijacije tradicionalnih igara i sportova) kojeg i Istarski pljočkari uskoro postaju članovi. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter