Uspješna godina sportskog Buzeta

Buzet ima jednu sportsku dvoranu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Buzet ima jednu sportsku dvoranu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U Buzetu će godinu na izmaku pamtiti kao uspješnu sportsku godinu sa čak 800 registriranih natjecatelja u raznim sportovima.

- Automobilisti Auto kluba "Buzet Autosport" su višestruki državni prvaci i uspješni organizatori automobilističkih utrka. Auto klub Buzet je prepoznatljiv po brdskoj utrci Buzetski dani koja se boduje i za Europsko prvenstvo, a koja je ove godine okupila 250 natjecatelja i desetak tisuća gledatelja, istaknuo je na godišnjoj skupštini Zajednice sportskih udruga Grada Buzeta njen tajnik Mario Sirotić.

Streljaštvo, naglasio je Sirotić, ima jedinog buzetskog raprezentativca, to je Mladen Jurada, osoba sa invaliditetom, koji je dvostruki prvak Hrvatske. Enduro motocross klub Buzet je prvak Hrvatske u enduru, a njihov član Marko Prodan je državni prvak. Rukometni klub Buzet je najmasovniji klub i jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji ima i ženski i muški pogon. Ove godine slavi 60. godina postojanja i sedmu godinu zaredom uspješno se natječe u Premijer ligi. Teakwando klub Buzet i Kickboxing klub Buzet uspješno rade sa mladima. Biciklistički klub je organizirao međunarodnu downhill utrku na kojoj su sudjelovali 250 biciklista. Nogometni klub je prepoznatljiv u radu sa mladima; u pet ekipa trenira i igra 90 djece.

Zajednica Boćarskih klubova Grada Buzeta ima 12 klubova sa 156 sportaša, a organizirali su i prvenstvo Hrvatske u boćanju. Svi ostali klubovi se natječu u županijskim ligama i turnirima i uspješno predstavljaju svoji kraj. Sve to ne bi bilo moguće bez entuzijazma velikog broja volontera, roditelja, trenera ali i sponzora koji su shvatili važnost sporta za sve generacije. Također vrlo je važna financijska pomoć koju Grad Buzet daje klubovima i udrugama.

Izvještaj ovogodišnjeg rada, program i financijski plan za iduću godinu na Skupštini su prezentirali predsjednica ZSUGB Vilma Jeletić te tajnik Mario Sirotić. Tri kluba zajednice odlučila su, odustati od svoje aktivnosti; Pikado klub Buzet, Malo nogometni klub Buzet i Badminton klub Buzet. Zajednici se ove godine pridružio novi klub, a to je Kickboxing klub Fighter Buzet. Nakon izlaska tri kluba Zajednica sada broji 22 udruga. Umjesto Elvisa Korace koji više nije član Skupštine ni Izvršnog odbora birao se novi član IO, i izabran je Igor Gržinić.

- Organizacija ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu upravo je proglasila Buzet Europskim gradom sporta za 2016. godinu. Njen moto je "Svaki euro koji uložimo u sport je tri eura manje koje ćemo uložiti u zdravstvo". Nadamo se da će i to biti motiv da se još veći broj mladih, odraslih i starijih ljudi u Buzetu bavi sportom, poručio je Sirotić.

Za 2016. godinu predviđa se isti ili veći broj aktivnosti klubova i sportaša. Financijski plan za klubove povećao se sa 930.000 na 950.000 kuna. Osim toga predviđeno je još 30.000 za sportske igre mladih, 50.000 za sportski program Subotine, 20.000 za ostale potrebe i 125.000 za funkcioniranje ureda i osoblja. Prihvaćena je inicijativa predsjednika Auto kluba Buzet Damira Rupene koji je predložio da predstavnici svih sportova i sportaša pokrenu inicijativu da se krene u izgradnju nove multifunkcionalne sportske dvorane, jer sadašnji kapaciteti nisu dovoljni za potrebe sportskoga Buzeta. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter