Uspješna druga šparugijada u Lesišcini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fešta od šparuga ili šparugijada koja se održala u Lesišcini ponovno je na jedan dan u godini u ovo malo selo smješteno u pitomoj dolini nadomak Lupoglava, privukla stare i mlade mještane, rodbinu i prijatelje, kao i namjernike iz okolice, ali i iz drugih dijelova Istre.

Pozivnica za feštu bila je fritaja sa šparugama kojima ovaj kraj smješten u zavjetrini Ucke obiluje, ali i pozitivni dojmovi s prošlogodišnje premijerne gastro manifestacije koja je, premda prvotno zamišljena ponajviše kao mjesna fešta, privukla petstotinjak posjetitelja.

U šator smješten podno vijadukta Mrzlici se tijekom veceri slila lupoglavska okolica. Za gastro užitak najzaslužniji je bio dakako, glavni kuhar manifestacije ?ino Rušnjak, koji je, kako su ljudi pristizali pripremao nanovo svježu fritaju. Bila je izvrsna, pa smo ga pitali za recept.



"Zapravo se radi o standardnoj fritaji sa šparugama, a gušt joj daje prava domaca panceta i ja još stavim malo maslinovog ulja. No, važan je i domaci kruh kojeg su ispekle mještanke", kaže Rušnjak, inace profesionalni kuhar iz Buzeta, koji je tijekom veceri pofrigao gotovo 40 kilograma šparoga i razbio oko 500 jaja, vecinu onoga što su domacini iz Lesišcine (koju cini niz zaseoka) pripremili.

Koliko ih god hvalili šparoge nisu dovoljno dobar razlog da se ostane na nogama do samog jutra, ali su zato tu bili mladi muzikanti iz okolice Huma - Toni Percic, Manuel Brnobic i Moreno Gržinic - koji su tradicijskim i domacim pjesmama neumorno zabavljali goste, dok je kasnije na pozornicu stupio iskusni Ribalta bend koji se pobrinuo za cjelovecernju plesnu zabavu.

Feštu od šparuga organizirao je Mjesni odbor Lesišcina-Dolenja Vas uz pokroviteljstvo Opcine Lupoglav.


Podijeli: Facebook Twiter