Uspješan trodnevni susret 23 zbora

Djevojački zbor pulske glazbene škole
Djevojački zbor pulske glazbene škole

Jučerašnjim koncertom u Eufrazijevoj bazilici pet zborova i vokalnih skupina iz Istre, Rijeke, riječkog primorja, slovenskog dijela Istre i Trsta zaključeno je 44. izdanje susreta pjevačkih zborova Naš kanat je lip, kada je održana večer duhovnih skladbi uz dostojanstveni kraj sa zajedničkim nastupom svih zborova koji su otpjevali "Oče Naš" Matka Brajše Rašana. Teško je razlučiti ovozemaljsko od duhovnog, možda je to samo pitanje teksta jer, na kraju, skladbe rukovođene pravilima istarske ljestvice, nematerijalna baština pod zaštitom UNESCO-a, zadiru u složeni sklop narodnog duha koji, bez obzira na izvore nadahnuća, lebdi u dimenziji zamišljenog ili sanjanog svijeta.

Svjetovno i duhovno

Trodnevni susret čak 23 zbora iz hrvatsko-slovensko- talijanskog tromeđa podijeljen je po nakanama organizatora u dva dijela: prva dva dana posvećena su svjetovnim temama, a treći dan posvećen je duhovnim skladbama. S jedne strane publika je mogla u petak i subotu uživati u akustičnim vrlinama prostrane dvorane porečke Istarske sabornice, bivšeg franjevačkoga samostana, a u nedjelju zvuci istarske ljestvice bili su isprepleteni s bojama bizantskih mozaika bazilike iz šestog stoljeća. U subotu je nastupilo devet zborova iz Hrvatske i Slovenije. Riječki mješoviti pjevački zbor Sempre Allegro izveo je skladbe Tomislava Uhlika i Josipa Kaplana (jako dobri, ishodili su dugotrajan pljesak). Uzgred, 44. izdanje porečkog festivala (pokrenut je 1973. godine) održan je u spomen na 20. godišnjicu smrti hrvatskog skladatelja Josipa Kaplana (1910.-1996.). Nadahnuto je pjevao mješoviti pjevački zbor Lavanda iz Novigrada koji je izveo skladbe Slavka Zlatića i Josipa Kaplana. Zanimljiv je bio nastup vokalne skupine (sedam djevojaka) Karina iz Tuplje pri Hrpeljah (Hrpelje). Tridesetak članova mješovitog pjevačkog zbora DVD iz Drenove izveo je pučku pjesmu "Ti ćeš plakat" i skladbu Josipa Kaplana "Istrijanski kanat". Zabilježen je izvrsni nastup solista Danijele Miletić i Romana Bandere. Dirigentica Maurizia Brajković vodila je djevojački zbor Srednje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule, uz solisticu Patriziju Žudetić koji je izveo skladbe Branka Okmace i Đeni Dekleva Radaković. Program je nastavljen nastupom muškog pjevačkog zbora Pergule iz Sečovlja te mješovitog zbora i vokalne skupine Hrvatske čitaonice Trsat iz Rijeke.

Zadovoljni odvijanjem manifestacije

Ženska vokalna skupina Romansa iz Buja, pod ravnanjem Denize Gjini izvela je tri pučke pjesme, a mješoviti zbor KUD-a Halubjan iz Viškova okončao je subotnji program manifestacije. Po običaju, svi su zborovi pred početak koncerta u sabornici zajednički otpjevali istarsku himnu "Krasna zemljo Istra mila". Predsjednica organizacijskog odbora Đeni Dekleva Radaković zadovoljna je postignutim rezultatima, organizacijski sve je teklo u najboljem redu iako su dan prije početka dva zbora morala odustati zbog zdravstvenih razloga članova. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter