"Naša je ocjena da je Festival malvazija, koji smo ove godine prakticki prvi put organizirali jer je lani to bilo na brzinu složeno, bio vrlo uspješan. Procjenjujemo da je u cetiri dana bilo oko dvije tisuce posjetitelja, a od prodaje bonova za kušanje i buteljki prihodovali smo oko 42 tisuce kuna.
Istina, za organizaciju smo potrošili 150 tisuca, ali mi na to gledamo kao na dopunu turisticke ponude u predsezoni jednim gostima zanimljivim doživljajem", kaže direktor Turisticke zajednice Poreca Nenad Velenik nakon nedavno održanog 2. festivala malvazija.
Predstavljeno je 50-ak malvazija, ne samo istarskih, nego i talijanskih koje se u manjim kolicinama njeguju kao autohtone u pojedinim regijama, a obuhvacaju široku lepezu od suhih vina nalik istarskoj do (polu)slatkih i pjenušavih, pa i crnih malvazija.
Za sljedece izdanje, koje bi se opet trebalo održati oko blagdana Duhova, kada je pojacan predsezonski dolazak gostiju, posebno iz Njemacke i Austrije, popravit ce neke detalje koji se ove godine nisu pokazali dobrim
Dodali bismo da je šator na rivi dobro mjesto, a i dobro rješenje protiv moguce kiše, ali djelovao je previše zatvoreno i "sterilno", pa ne bi bilo loše, u sklopu istog budžeta, poraditi na privlacnijem uredenju.
Iako su posjetiteljima nudeni besplatni kanapei sa sardelama na razne nacine, bilo bi dobro, pa i uz neku naplatu, malo pojacati gastro ponudu upravo jeftinijim morskim specijalitetima, ali i, primjerice, šparugama kojih je upravo sezona, a koje se odlicno "sljubljuju" s malvazijom.
Dobro je što je manifestacija plakatima i letcima najavljena u lokalnim hotelima i kampovima, ali "knjižica" s bonovima nije bila ni prakticno niti ekonomicno rješenje. Takoder, bez obzira na to što je manifestacija namijenjena poreckim gostima, više reklame i medu stanovništvom i turistima širom Istre ne bi škodilo jer je šator u nekim popodnevnim terminima djelovao prilicno prazno.