Uspješan biznis alternativnom energijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da je u našoj zemlji domacim i stranim ulaganjima ipak moguce izgraditi tvornicu koja je pri vrhu tehnologije te okrenuta buducnosti i profitabilnom poslovanju, ustvrdio je u ponedjeljak hrvatski predsjednik Ivo Josipovic nakon obilaska pogona tvrtke Solaris u Novigradu.

Osnovna djelatnost Solarisa jest proizvodnja i prodaja fotonaponskih modula i opreme, a Josipovicev dolazak i susret s predsjednikom i clanovima Uprave ove tvrtke Francom Traversom, Robertom Fattorijem i Brankom Hanžekom organiziran je da bi se ukazalo na važnost alternativne energije iz fotonaponskih modula u buducim smjernicama razvoja Hrvatske.

Nakon što su posjetitelji, medu kojima su bili dožupan Vedran Grubišic, gradonacelnik Novigrada Anteo Milos, direktor IDA-e Darko Lorencin i županijski procelnik za gospodarstvo Alen Damijanic, obišli pogone, Josipovic je, govoreci o novigradskoj tvrtki, kazao da bi se valjalo pozabaviti problemom plasmana Solarisovih proizvoda na talijansko tržište, gdje hrvatski proizvodi znaju imati loš tretman.



Tim se problemom moraju pozabaviti ministarstva gospodarstva i vanjskih poslova, ali bit ce prilike da o tome Josipovic, kako je istaknuo, porazgovara i s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom, koji uskoro ponovno dolazi u Hrvatsku.

- Moramo se svi zajedno potruditi da Hrvatska ima dobar tretman na talijanskom tržištu, što bi bio dobar poticaj za naše gospodarstvo. Zadovoljan sam jer u Novigradu razvojno gledaju u buducnost, a tvrtka Solaris jedan je od dobrih primjera u hrvatskom gospodarstvu, napomenuo je Josipovic.

Od 1999. Solaris konstantno prati tehnološke inovacije i proširuje proizvodnju. U 11 godina poslovanja znatno su ulagali u razvoj i nabavku novih tehnologija s ciljem stvaranja ekološki prihvatljive i energetski ucinkovitije proizvodnje. Rezultat svih ulaganja je proizvodnja najsuvremenijih i najefikasnijih fotonaponskih modula na tržištu.

Tvrtka u prosjeku zapošljava 170 djelatnika prosjecne starosti 28 godina, a godišnja proizvodnja je 90 megavata u fotonaponskim modulima. Proizvodi su certificirani prema europskim i americkim standardima i normama, a certificiran je i sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001.

Medu nagradama izdvajamo Zlatnu kunu iz 2005. za najuspješnije u kategoriji srednjih poduzeca, više puta dobila je priznanje Gazela za trogodišnji rast prihoda veci od 30 posto, zatim nagradu Ulagac godine u kategoriji najveceg broja novozaposlenih radnika te nagradu Zlatni kljuc za najboljeg hrvatskog izvoznika 2009. i 2010. godine.

Lani je Solaris dobio priznanje kao najuspješniji srednji izvoznik na 14. nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu, a ove godine priznanje Najbolji izvoznik u Italiju.


Podijeli: Facebook Twiter