Uspjeh Vinarskog laboratorija Instituta u Poreču

Analitičarke Vinarskog laboratorija Marica Stranić i Nikolina Jedrejčić
Analitičarke Vinarskog laboratorija Marica Stranić i Nikolina Jedrejčić

Vinarski laboratorij Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču ostvario je tijekom 2012. i 2013. godine iznimne rezultate u u međunarodnom programu ispitivanja osposobljenosti laboratorija na području fizikalno-kemijskih analiza vina. Temeljem postotka točnih rezultata, Vinarski laboratorij na 20. je mjestu od ukupno 169 europskih i svjetskih laboratorija s točnošću od 97 posto.

- To je priznanje nezavisne institucije i iako se ne radi o natjecanju, osvojena pozicija mnogo govori o našoj kvaliteti, rekao je voditelj Vinarskog laboratorija Igor Lukić.

Uspjeh je tim veći, ističu u Laboratoriju, uzme li se u obzir da je u najvažnijim kategorijama crnog i bijelog vina točnost Vinarskog laboratorija porečkog Instituta bila 98, odnosno sto posto. Program ispitivanja osposobljenosti, koji je u osnovi usporedba rezultata različitih laboratorija i točnih vrijednosti, organizira BIPEA, francuska tvrtka akreditirana za organizaciju usporedbi laboratorija prema normi NF EN ISO/CEI 17043 te najpoznatija i najpriznatija takva organizacija u Europi. Vinarski laboratorij sudjeluje u programima BIPEA-e već sedam godina.

Dvadeseto mjesto ostvareno je u posljednjoj shemi 2012./2013. u kojoj je u Vinarskom laboratoriju analizirano 248 fizikalno-kemijskih parametara u 18 uzoraka vina koje je poslala BIPEA. Od ukupno 169 laboratorija sudionika, najviše ih je bilo iz Francuske (74), zatim Španjolske (32), Portugala (14) i Italije (9), a sudjelovali su i neeuropski laboratoriji iz vinarskih zemalja kao što su Čile i SAD. (P. LUKEŽ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter