Uspjeh Porecana na (super)moto spektaklu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porecom su minulog vikenda odjekivali zvukovi topova. Ne onih ratnih, smrtonosnih, vec moto topova, odnosno ispuha na motociklima brojnih supermoto natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Madarske. Krivci za oktanskim zagriženjacima najdražu melodiju bili su domaci ljubitelji motociklizma koji su, okupljeni u klub pod nazivom Moto klub "Istra Porec", zavrnuli rukave proteklih mjeseci i na parkiralištu porecke Žatike organizirali sasvim sigurno jednu od kvalitetnijih utrka ove vrste u Hrvatskoj.

Iako je utrka prema programu dvodnevna, glavni dogadaji održali su se u nedjelju, dok se subotu koristilo za treninge, freestyle zabavu i obilaženje sponzorskih štandova. Tridesetak supermoto vozaca te desetak skuteraša vec u ranim jutarnjim satima odradili su kvalifikacije za poredak na startnoj ravnini, a od 14 sati na rasporedu su bile dvije vožnje, od kojih je svaka trajala 15 minuta plus dva dodatna kruga.

Najuzbudljivije je svakako bilo u najjacoj klasi "open international". U obje je bodovne vožnje slavio mladi talijanski motociklist Matteo Medizza ispred svog oca Cristiana, inace uspješnog u svjetskom supermoto prvenstvu, dok je na trecem mjestu završio Madar Benjamin Onodi. Talijani na Hondama apsolutno su dominirali vrlo zahtjevnom stazom i neizostavnim zemljanim, tzv.prljavim dijelom, ne pruživši pritom ostaloj dvanaestorici puno šansi da im ugroze vodstvo.



U bodovnom poretku "open" za Prvenstvo Hrvatske, koja se vodila zajedno s medunarodnom, slavio je, pomalo neocekivano, porecki motociklist Saša Matušic, iza leda ostavivši sedmerostrukog prvaka Hrvatske Dejana Opeta i takoder iskusnog Juricu Cebovica.

Miljenik domace publike, Porecan Josip Rajkovic, u prvu je vožnju ušao je s grcem, obzirom da se njegovoj Yamahi svega dvije minute prije starta probušila guma. Ipak, uspio je nastupiti zamijenivši s kolegom motocikl i na koncu obje utrke završio cetvrti.

Kako bi ovu sjajnu disciplinu maksimalno približili novim vozacima, organizatori su oformili klasu "amater", u kojoj se mogao natjecati svatko tko je zadovoljio osnovne tehnicke i sigurnosne uvjete. To se pokazalo kao pun pogodak jer su ondje svoj prvi susret sa supermoto natjecanjem imali poneki istarski motociklisti, poput Puljanina Ivana Šverka, inace enduro vozaca. Svakako je bio užitak pratiti vožnje Luke Žudica, nekoc uspješnog vozaca cestovnog motociklizma koji je pokazao da još može itekako "gristi" za postolje.

Cvrsto je držao trece mjesto u prvoj vožnji, no na koncu ga je pad uslijed umora usporio i završio je tek peti, a na istom mjestu okoncao je i sljedecu vožnju. Favorit, pobjednik kvalifikacija i apsolutni miljenik službenog spikera, domacin Gordan Bosanac nije imao srece u utrci. Iako se od pocetka držao na samom vrhu poretka, pad uslijed nepropuštanja za krug sporijih vozaca i problemi s motociklom udaljili su ga od borbe za pobjedu.

Prvu utrku završio je osmi, pa cak niti drugo mjesto u drugoj vožnji nije mu bilo dovoljno za postolje na kraju, vec tek za utješni pehar za cetvrto mjesto. U obje vožnje slavio je mladi Luka Sandric ispred Dragana Mudrinica i Mihaela Gecega, sva trojica upravljajuci KTM motociklima.

Nešto kasnije, isti vozac ponovo se penjao na najviše postolje, odmah po završetku skuter discipline, gdje je bio najbrži u konkurenciji deset vozaca podijeljenih u klase "rookie", "open 70" i "no limit". Prvu vožnju završio je na drugom mjestu, iza Igora Špoljarica, no u drugoj zaostatak nadoknadio i na koncu slavio u klasi bez ogranicenja. Treci je bio Josip Grcic.



Medu skuterašima slavio je i jedan Porecan. U klasi "open 70" s dva druga mjesta, prikupivši okruglih 40 bodova, slavio je Denis Starcic. Ukupno drugi završio je iskusni Leo Kos Ljubicic, dok je na trecem mjestu ukupno završio Mateo Topic. Interesantno, Kos Ljubicic i Topic upisali su po jedno prvo i cetvrto mjesto u vožnjama, što je bila dobitna kombinacija za domacina.

Svega dva natjecatelja nastupila su u klasi "rookie", koja se odnosi na potpuno originalne mopede. U njoj je nastupio Goran Gajic, sasvim sigurno jedan od najpoznatijih supermotista od samih pocetaka ove discipline u Hrvatskoj.

Zlobnici bi rekli da se mladi as nisko srozao, no oni bolje upoznati znaju da se popularni "Gajs", inace natjecatelj u cestovnom motociklizmu, još uvijek lijeci od teške ozlijede koljena koju je pretrpio, a nastup na utrci, pa makar i na anemicnom dvokotacu, nije mogao propustiti. U obje je vožnje bio brži od Nikole Došena.



Oktansku je manifestaciju u njezina dva dana posjetilo nekoliko tisuca posjetitelja, koji su uz utrke imali priliku uživati u freestyleu i vožnjama gostiju. Jedan od njih je bio i novi prvak Hrvatske u cestovnom motociklizmu, porecki as Aldo Simonovic koji je na stazi demonstrirao snagu svog natjecateljskog BMW-a S1000RR.

U pauzama su se razgledali štandovi s Yamahinim proizvodima, publici se predstavio moto klub Highlander iz Nove vasi, prodavale su se motociklisticke majice, a nudile su se cak i brdske bicikle. Okupili su se ondje i istarski Vespisti s prekrasnim, uglavnom starodobnim "osicama", koji su u nekoliko navrata provezli se stazom i publici pokazali zavidnu vještinu upravljanja.



Ništa manje zanimljivo nije bilo niti u parku vozaca, gdje je publika koristila priliku da proviri u boksove vozaca kako bi vidjela pripremanje za vožnju, popricali s vozacima, a najmanji se s njima i fotografirali.

Organizatori, vidno iscrpljeni nakon temeljito odradenog posla, nisu skrivali zadovoljstvo.


Podijeli: Facebook Twiter