Uspjeh OKUP-a: Dogovor o uklanjanju ograda na Picalu!

Uklanjanje stupića platit će Riviera Adria (M. MIJOŠEK/arhiva)
Uklanjanje stupića platit će Riviera Adria (M. MIJOŠEK/arhiva)

Postignut je dogovor Riviere Adrije, Grada Poreča i građanske inicijative OKUP o uklanjanju ograda koje je porečki hotelijer nedavno postavio oko svog zemljišta na kupalištu Pical.

Još početkom veljače predstavnice OKUP-a, koji je na internetu pokrenuo i potpisivanje peticije za gradska kupališta bez ograda (s naglaskom na aktualni Pical), predale su gradskim vlastima i Rivierinoj Upravi prijedlog s taksativno nabrojanim stupićima i ogradama koje bi po njima valjalo ukloniti.

Po informaciji koju su na internetu objavili Grad Poreč te OKUP, nakon zajedničkog obilaska lokacije dogovoreno je na dva prilaza plaži i pomorskom dobru preko Rivierinog zemljišta ukloniti željezne portune i umjesto njih postaviti pomične stupiće, čime će se omogućiti slobodniji pristup pješacima, dječjim i invalidskim kolicima.

Uklonit će se i dva stupa na stepenicama koje iz hotela Pical vode prema plaži i postaviti rukohvat za sigurnije korištenje. Miču se i tri stupića koji su otežavali pristup stazi prema teniskim igralištima te svi stupići uz plažu, a umjesto njih postavit će se geodetske oznake granice između pomorskog dobra i Rivierinog zemljišta.

U pješačkoj zoni označit će se biciklistička staza i sadašnja javna rasvjeta zamijeniti suvremenijom. Ostat će željezni portun kod gospodarskog objekta podno hotela Pical i na sjevernom prilazu, iz pravca Špadići, gdje će se ograda ukloniti kad naraste živica.

Svi zahvati trebali bi se obaviti do konca travnja, a predloženo uređenje utabanog puteljka koji podno hotela Zagreb vodi prema teniskim terenima počekat će cjelovito uređenje te parkovne površine.

Od člana Rivierine Uprave Tihomira Nikolaša doznajemo da će uklanjanje stupića i portuna obaviti o svom trošku, a novu rasvjetu će po trećinu platiti Riviera, Turistička zajednica i gradski budžet. Grad bi trebao označiti biciklističku stazu na šetalištu.

- Vjerojatno smo u sve ovo ušli pomalo nezgrapno, ali jedini nam je cilj bio spriječiti vozila novog koncesionara plaže da prelaze preko našeg zemljišta, kazao je Nikolaš.

Podsjećamo, pomorsko dobro, odnosno plažu Pical, koju je od "pamtivijeka" održavala i uređivala Riviera (jer njoj gravitiraju najviše gosti njenih obližnjih hotela i turističkog naselja), a zadnjih je godina imala u koncesiji, lani je Županijska skupština, na prijedlog bivšeg župana Jakovčića, na 20-godišnju koncesiju dodijelila jednoj privatnoj tvrtki iz Pule.

Obrazloženje je bilo da je ta tvrtka ponudila bolje uvjete od Riviere. Zanimljivo u toj priči je da su i vlasnik te tvrtke, izvjesni Igor Prhat iz Pule (brat pulskog komunalnog pročelnika Damira Prhata) i Riviera s više desetaka tisuća kuna sufinancirali zadnju IDS-ovu predizbornu kampanju. (G. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter