Uspjeh istarskih maslinara u Veroni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osam maslinovih ulja iz Istre dobilo je najviše ocjene na 8. smotri maslinovih ulja AIPO d'Argento, održanoj minulog vikenda u Veroni. Ovu smotru vec tradicionalno organizira udruga AIPO (Associazione Interregionale Produtorri Olivicoli) koja okuplja na tisuce maslinara i proizvodaca maslinovog ulja iz cetiriju regija na sjeveroistoku Italije.

Ukupno je iz Hrvatske na ovogodišnje AIPO-ovo ocjenjivanje poslano 30 uzoraka maslinovog ulja iz Hrvatske: 29 iz Istre i jedno s rijeckog podrucja, od ukupno 23 proizvodaca. Ulja iz Hrvatske ocjenjivana su u zasebnoj selekciji, dakle izvan konkurencije stotina i stotina uzoraka sjevernotalijanskih ulja koja su ocjenjivana takoder u nekoliko desetaka zasebnih kategorija s obzirom na sortu, zemljopisne subregije i kolicinu proizvodnje, a u svakoj su kategoriji takoder dodjeljivana posebna priznanja za jaka, srednja i lagana ulja.

Najprestižnijom nagradom, srebrnom plaketom AIPO d'Argento tako su nagradeni Edo Pincin iz Grožnjana za lagano ulje, MIH d.o.o. iz Poreca za srednje jako te Zdenko Dubinko iz Bala za jako ulje. Srebrnim diplomama nagradeni su Ipša d.o.o. iz Livada za lagano ulje i OPG Klaric iz Buzeta za srednje jako, dok su posebne pohvale dobili OPG Zigante iz Plovanije za jako ulje, Marijan Topic iz Pule za srednje jako i OPG Flego iz Zamaska kraj Pazina za lagano ulje.

Svecanoj dodjeli priznanja prethodio je posjet rasadniku maslina na imanju obitelji Gozzi na periferiji Verone te poduži strucni simpozij na kojem su kroz nekoliko predavanja i rasprava obradivane teme vezane uz aktualno stanje sjevernotalijanskog maslinarstva te buducnost maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja u kontekstu propisa i tržišta Europske unije.

Jedna od zanimljivijih tema odnosila se na problem otpornosti autohtonih, odnosno lokalnih te, komparativno-komercijalnih sorti na hladnocu i smrzavanje, a naše je maslinare pomalo iznenadio zakljucak talijanskih strucnjaka da tu pravila - nema, odnosno da su znanstvena istraživanja pokazala da nijedna sorta nije potpuno otporna na hladnocu, da ne postoji potpuno ucinkovita metoda zaštite masline od smrzavanja te da osim sorte i temperature na moguce smrzavanje utjece citav niz drugih cimbenika.

AIPO-vo savjetovanje i svecana dodjela priznanja održani su u negdašnjem dvorcu Veronesi la Torre, nedaleko od Verone, danas preuredenom u luksuzni hotel, cijim dvorištem dominira stoljetno ogromno stablo masline - ipak dosta manje od one na Brijunima. (D. ŠIŠOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter