Uspjeh istarskih inovatora u Biogradu na Moru

Neki od istarskih inovatora nagrađenih na sajmu Agro-Arca
Neki od istarskih inovatora nagrađenih na sajmu Agro-Arca

U režiji Saveza udruga inovatora Istarske županije šest je istarskih inovatora sudjelovalo na 7. Agro-Arci, međunarodnom sajmu inovacija u području poljoprivrede, prehrambene industrije i poljoprivredne mehanizacije u Biogradu na Moru.

Riječ je o jedinom sajmu u regiji specijaliziranom za predstavljanje inovacija iz važnih gospodarskih grana, a koji okuplja sve segmente gospodarstva, od malih i srednjih proizvođača do akademske zajednice te nacionalnih i lokalnih institucija, s ciljem razmjene ideja i uspostave suradnje.

Organizator sajma bila je Udruga inovatora Hrvatske, a na ovom se jedinstvenom poljoprivrednom sajmu predstavilo više od 400 inovacija, novih proizvoda, ideja i tehnologija iz Hrvatske i drugih desetak zemalja, od susjedne BiH i Slovenije do Poljske, Mađarske, Švedske, Rusije, Iraka, Katara, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Sirije te Irana koji je bio zemlja-partner ovogodišnje Agro-Arce. Općina-partner ove je godine bila Vižinada, koja je predstavila proizvode sa svog područja.

Inovator Josip Modrušan iz Štinjana na sajmu je predstavio svoju napravu za bušenje polutki kolača breskvice, Damir Lukež i Vladimir Antolović iz Tinjana izložili su stalak za rezanje kobasica i kosnica, a Morena Sinčić iz Pule predstavila se sa setom zanimljivih suvenira i modnih dodataka - istarski fuži. Svoju inovaciju, novi automatiziran uređaj za višerednu proizvodnju, oblikovanje, transport i rezanje ćevapčića, keksa i pljeskavica predstavio je Klaudio Šturman iz Rovinjskog Sela, a uređaj za sustav kliničke aromaterapije Mijo Miljak i Bernard Čupić iz "Svijeta biljaka" iz Vodnjana. Miljak je na sajmu predstavio i svoje, ove godine višestruko nagrađivane osvježivače i deodoranse.

Istarski su inovatori na sajmu i nagrađeni. (B. PETROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter