Uspjeh hrvatskih slikarica u Rimu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slikarice Adalgisa Narcisa Škopac iz Labina i Rijecanka Zvjezdana Marguš Prohaska ostvarile su vrlo zapažen uspjeh dvotjednom izložbom u rimskoj galeriji moderne umjetnosti L' Epireo.
Škopac je izložila deset kolaža iz ciklusa "Mirisi boja", a Marguš Prohaska deset akvarela iz ciklusa "Odrazi".

Na otvorenju izložbe u povijesnom centru Rima, koju su talijanska kritika i mediji popratili visokim ocjenama, govorili su galerist Alesandro Cervelli, likovna kriticarka i direktorica casopisa Segni d'arte Nicolina Bianchi, književnik Diego Zandel te hrvatska diplomatkinja i prva tajnica Veleposlanstva u Rimu Mirjana Matanic.



- Slikarski opus Adalgise Škopac prevodi se kao slikarstvo moderne konotacije boja, okarakterizirano izravnom i originalnom interakcijom s prirodom koja je stalno inspirirala kreativno stvaralaštvo autorice, pocevši od prethodnih ulja na platnu s motivom istarskih pejzaža. Ta su platna naglašavala cinjenicu da je autorica bila inspirirana Chagallovom poeticnom maštom. Sazrijevanje autorice ocituje se kroz kromatski senzibilitet i originalnu kompoziciju crte i crtaceg nerva, rekla je kriticarka i izdavacica Bianchi.



Za likovni izricaj Marguš Prohaska Bianchi je, pak, kazala da se u njezinim akvarelima izražajne profinjenosti može osjetiti pjesništvo u kojemu je autorica inspirirana stvarnošcu toliko dragocjenom da ta ista stvarnost granici s nestvarnim.

- Sve podsjeca na san koji se pretvara u morsku pjenu i valove boja. Rijec je o vrlo kvalitetnom slikarstvu i profesionalnom odredenju u kojemu možemo uživati, naglasila je Bianchi.


Podijeli: Facebook Twiter