Uspije li Plenković dovesti HDZ na umjerene pozicije, koalicija bi mogla trajati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Očekujemo vladu centra, mada je to priča koja se još mora dokazati", naglašava Furio Radin, veteran hrvatskog parlamentarizma i aktualni potpredsjednik Hrvatskog sabora s kojim smo otvoreno razgovarali o nizu političkih tema. Radin - iako je dio vladajuće koalicije, zajedno sa svim ostalim zastupnicima nacionalnih manjina - ne ublažava kritičnost prema manifestacijama desnice i rastućeg konzervativizma, te jasno kaže da ne podržava kažnjavanje građana koji, primjerice, u društvu premijera uzviknu "HDZ, lopovi!".

- Od izvanrednih parlamentarnih izbora i ustoličenja prve Vlade premijera Andreja Plenkovića prošla je zanimljiva politička godina. Kako je ocjenjujete, je li hrvatska politička arena stabilna na duži rok, možda do kraja mandata?

- Da, možemo je nazvati zanimljivom, ali zapravo je bila mučna, naročito za građane koji bespomoćno gledaju što se to zbiva. S potpunim pravom misle da im se stalno serviraju neki strašno važni događaji, a u ekonomskom smislu se ništa ne mijenja, osim na gore. Unatoč povoljnom rastu BDP-a, ljudi od redovitog posla, ako ga uopće imaju, ne mogu normalno živjeti, da ne govorimo o nezaposlenima, o umirovljenicima i o napuštanju zemlje iz ekonomskih razloga. U političkom smislu, stvari se jesu događale, imali smo dva izbora za Sabor u dvije godine, prešli smo od Karamarkove, Oreškovićeve i Petrove desne vlade, kada su manjine bile u oporbi, na Plenkovićevu vladu desnog centra s Mostom. Budući da Most nema potrebnih idejnih resursi za obnašanje vlast, i takva je vlada morala propasti. Izlaz je pronađen mukotrpno, u višemjesečnim razgovorima sa HNS-om. Znamo kako je priča završila, djelomičnim rascjepom u predsjedništvu HNS-a, koji je odbio tu ideju, što me navelo da tražim izvanredne, treće po redu, izbore. Ipak, dan kasnije je prevladao razum i HNS je pristao na koaliciju kako bi se izbjegla ustavna kriza. Sada, očekujemo vladu centra, mada je to priča koja se još mora dokazati. Ako Plenković uspije dovesti HDZ na umjerene pozicije, ova bi koalicija mogla trajati. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter