Usluga vraća vlasnicima brodica preplaćeni iznos najma

Sportska lučica u Poreču  (Elio VELAN)
Sportska lučica u Poreču (Elio VELAN)

Nakon višemjesečnih natezanja, pregovaranja, polemika, političkih susreta i sukoba priča oko porečke sportske lučice doživjela je i epilog. Po reakciji vlasnika brodica izgleda da se radi o  sretnom epilogu nakon što je porečka gradska tvrtka Usluga početkom godine najavila i počela provoditi stopostotno poskupljenje godišnjih cijena veza.

Naime, nakon dugih pregovora ovih je dana na web stranicama Usluge iskrsnula obavijest prema kojoj odlukom Skupštine Istarske županije o prestanku koncesije nad sportskom lukom Poreč trgovačko društvo Usluga 28. srpnja 2016. prestaje biti ovlaštenik koncesije. U istoj obavijesti javljaju korisnicima da od 29. srpnja Sportska luka prelazi pod ingerenciju Lučke uprave Poreč koja će njome i upravljati

Početkom kolovoza, korisnicima koji su sklopili ugovor i uplatili račun za korištenje veza u Sportskoj luci za cijelu 2016. godinu  Usluga Poreč vratiti će više uplaćeni iznos.

Ostali korisnici koji su ove godine koristili vez u Sportskoj luci Poreč, a još uvijek nemaju sklopljen ugovor, bit će pismenim putem obaviješteni o načinu reguliranja svog statusa.

To je dakle, konačni obrat slučaja koji je dugo zagorčavao stanje na porečkoj rivi. Usluga napušta posao upravljanja lučicom i sve prepušta Lučkoj upravi koja već upravlja, osim porečkom lukom i lukama u Červar Porat, Funtani i Vrsaru.

Nakon objavljene odluke jučer je uslijedilo kratko priopćenje Roberta Momića koji je u ime korisnika lučice i u ime poduzetnika i obrtnika proslijedio gradskim vlastima (grad Poreč je većinski vlasnim Usluge) i čelnicima Usluge slijedeći priopćenje u obliku zahvalnice:

"U ime poduzetnika i obrtnika korisnika Sportske lučice Poreč zahvaljujem se Gradu Poreču i Usluzi Poreč d.o.o. na susretljivosti i ispunjenju zahtjeva nas obrtnika i poduzetnika. Proteklih mjeseci bilo je dosta nepoznanica oko cijena i samog korištenja Sportske lučice Poreč, te nismo bili sigurni u naš dugoročni ostanak i poslovni napredak. U nizu obavljenih razgovora i sastanaka uvjerili smo se u dobru volju Grada Poreča i Usluge da nam se izađe u susret. Sada možemo zahvaliti svim sudionicima u razgovorima, a posebice predstavnicima Grada Poreča, gradskom Vijeću i Usluzi Poreč na pozitivnom ishodu kojima se udovoljilo zahtjevima poduzetnika i obrtnika. Uvjereni smo da će Grad i ubuduće uvažavati mišljenje poduzetnika i obrtnika, te trajno riješiti status vlasnika plovila u Sportskoj lučici.", piše Momić.

Naime, odlukom o stopostotnom povećanju cijene veza Usluga je početkom ove godine najavila i novo raspoređivanje plovila u sportskoj luci čiji se vlasnici bave gospodarskom djelatnošću (prijevoz putnika, taxi služba, ribarenje i slično). Uz premještanje najavljena su dodatna poskupljenja. Sad, kad Lučka uprava preuzima koncesiju provest će se nova politika cijena u skladu sa razinom cijena koja se formiraju na državnoj razini jer je Lučke uprave pod ingerencijom nadležnog ministarstva. S obzirom da Usluga najavljuje povrat uplaćenih sredstava očito cijene će biti niže od onih koje je provela porečka gradska tvrtka. (E. VELAN)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter