Uslijed požara na Marleri eksplodirala zolja

Ilustracija (M. S.)
Ilustracija (M. S.)

Prilikom gašenja požara trave i niskog raslinja na području Marlere u Ližnjanu, točnije na vojnom poligonu u srijedu nešto prije 14 sati eksplodirao je ručni raketni bacač, tzv. zolja.

Iz neutvrđenog razloga planula je trava i nisko raslinje, a opožarenu površinu, oko 500 kvadrata, za oko pola sata sanirali su djelatnici JVP-a Pula i DVD-a Medulin. Međutim, prilikom gašenja požara u jednom je trenutku došlo do detonacije odbačenog ručnog raketnog bacača koji se nalazio u grmlju. Prilikom detonacije eksplozivnog sredstva nitko nije ozlijeđen.

"Vatrogasac nikad ne zna što ga u pojedinoj intervenciji očekuje. To se dogodilo i u srijedu na Marleri. Ukupno je devet vatrogasaca s tri vozila gasilo požar na Marleri, odnosno po tri iz pulske Javne vatrogasne postrojbe, DVD-a Medulin i Ližnjan s ukupno tri vozila. Kad su došli već do kraja gašenja nešto je puknulo. Odmah su stali i pozvali policiju koja je već bila na požarištu. Prostor je ubrzo osiguran i zaključeno je da je eksplodirala zolja. Na sreću nitko nije ozlijeđen. Nikad nam se tako nešto nije dogodilo. Ovo je prvi puta", rekao nam je zapovjednik pulske Javne vatrogasne postrojbe Klaudio Karlović.

Karlović je istaknuo da na požarištu nije pronađeno još sličnih naprava, odnosno da je ta zolja bila jedina "paklena" naprava koja se nalazila na tom području.

"U svakoj intervenciji ima opasnosti i to ne samo na otvorenim prostorima već i u stanovima, kućama i sličnim mjestima. Opasnost čine plinske boce, razna trošila i slične stvari. Svašta se moglo dogoditi. Naš je posao pun iznenađenja. Kad odlazi na intervenciju vatrogasac zna kamo ide, ali ne zna kad će se vratiti", zaključio je Karlović.

Ostatke zolje s Marlere preuzeo je policijski službenik protueksplozijske zaštite. (S. PERŠIĆ; M. VUKŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter