Uskrsni stol šaren poput proljeća


Običaji nalažu da se nakon korizme i posta obitelj na uskrsno jutro okupi na svečanom doručku i zajedno blaguje. Najmlađi se najviše vesele košarici punoj crvenih, zelenih, plavih i žutih pisanica, najljepšem ukrasu istarskog blagdanskog stola.

Pisati je staroslavenska riječ koja znači i slikati, pa su pisanice - oslikana jaja. Šaren poput proljeća, doručak nudi šunku, mladi luk, pincu ili slatki kruh, jajaricu ili poveticu, kobasice, pancetu…

Naš domaćin Marino Milokanović iz Gambetići kod Višnjana, vlasnik restorana L' Artigiano u Poreču, tom je obilju dodao i fritaju s plećkom i pancetom i domaći kruh koji u tom lokalu svakodnevno peku.

- Moja obitelj s veseljem čeka Uskrs, posebno djeca, kada za doručak imamo šunku, kuhana jaja, mladi luk i sol. Moja mama Marija, dok sam bio dijete, obavezno bi još napravila jajaricu. I kad sam narastao, s 15-16 godina, i dalje sam od mame tražio svoju jajaricu, koja ih je tada već pravila za unuke.

Napravila bi i pincu, a nakon toga bismo imali skroman ručak - fuže u šugu od domaće kokoši s malo rebri i kobasicama te kuhani kupus s plećkom. Poanta tog blagdana bila mi je onda, kao i danas, da cijela obitelj bude na okupu i da se družimo, ispričao nam je Milokanović, koji je se sadašnjim poslom počeo baviti već s 14 godina.

Njegova je obitelj u ugostiteljstvu duže od tri desetljeća, što on danas nastavlja vodeći svoj restoran, smješten u zgradi porečkog Udruženja obrtnika.

Bogati blagdanski stol pripremili su njegovi kuhari Jadranka Vukadin i Krunoslav Mikac. Pincu su pripremili uz klasičan recept: brašno, jaja, vanilin šećer, domaća rakija, šećer, maslac, mlijeko i grožđice, dok je jajarica okrugla po jednom receptu iz sela Rogovići kod Tara, jer po drugim običajima je duguljasta, u obliku pletenice.

U nju idu jednaki sastojci kao za pincu, ali bez grožđica i s kuhanim jajetom.

Na bogatom su pladnju pripremili šunku, kobasice, mladi luk i kuhana jaja. (T. KOCIJANČIĆ, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter