Uskrsna špaleta na stolovima Stancije Buršić


Kuhana špaleta, pečena na maslinovom ulju, fritaja sa šparugama, žličnjaci i palenta našli su se na tanjurima posjetitelja koji su Uskrsni ponedjeljak odlučili provesti na Stanciji Buršić gdje je drugu godinu zaredom organizirana manifestacija Vodnjanska špaleta.

- Cilj je vratiti špaleti vrijednost jer nije komercijalno zanimljiva. Postala je nezanimljiva jer je njeno meso odlazilo u kobasice. Ali kuhana špaleta za Uskrs i njeno blagosiljanje s ostalim namirnicama u crkvi je u tradiciji Istre. Oko Uskrsa se spremala na način giravolta, a špaleta se mora potrošiti u roku mjesec dana jer je tanka i ne može se sušiti kao pršut, rekao je Budimir Žižović, moderator događaja.

Otkrio nam je i da je giravolta najbolja kad se špaletu prepeče na maslinovom ulju s malo malvazije i bijelog papra te posluži s kruhom ispod čripnje i čašicom crnog vina. Dobro se sljubljuje sa samoniklim biljem, šparugama i palentom pečenom na gradelama…

Za pripremu špalete bili su zaduženi vrsni kuhari Ljudevit Sabo, Ferucio Smoković i Željan Peloza, a kao desert ponuđena je pinca koja se pripremala tjedan ranije na radionici Dragice Lukin na Stanciji Buršić.

Uz brojne zabavne i tradicionalne igrice kao što je pićenje jaja i potraga za skrivenim uskršnjim jajima za najmlađe, u ponudi su bili autohtoni proizvodi, održane su kreativne radionice, nastup KUD-a Vodnjan i DND Vodnjan te brojne nagradne igre. Glavna nagrada je, naravno, bila špaleta.

Organizator manifestacije je Stancija Buršić uz turističku zajednicu Vodnjana, a pokrovitelji su Grad Vodnjan i Zagrebačka banka. (T. GRBIĆ, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter