Uskrsna modna parada. Ili parodija?


Odjeća u pastelnim tonovima, opšivena volančićima, posuta gomilom cvijeća koje običnu haljinu pretvara u trodimenzionalno umjetničko djelo dio je trendovskih smjernica koje se iznova bude zajedno s proljećem. Eksplozija boja i uzoraka ne događa se, međutim, samo na odjeći, nego i u mnogim domovima koji će zablistati za Uskrs.

Iskorišten blagdan

Modna se industrija, na zgražanje duhovnih pastira, "prilagodila" ovom kršćanskom blagdanu, zapravo iskoristila ga izbacivši na tržište sijaset odjevnih komada i detalja s uskrsnim motivima. Tako su zečići skočili na majice, čarape, pa i cipelice, koje podsjećaju na čuvene Jacobsove balerinke s mišjim ušima. Zečje uši pojavile su se i na rajfovima, ukrašenima cvijećem i mašnama te na krznenim kapama koje obožavaju djeca.

No, životinjsko carstvo nije nužno da bi se uljepšao ovaj blagdan, za kojega ćete ponovno odjenuti one svilene cvjetne haljine koje se iz ormara vade samo da bi zablistale na nekoj svečanosti. Dame će se, poput vojvotkinje od Cambridgea, odlučiti za haljinu u boji bijele kave od svile i čipke, a kombinaciju upotpuniti elegantnim šeširom, torbicom i salonkama u istom tonu. Čipka je ujedno jedan od ključnih trendova sezone, pogotovo ako je u pastelnim nijansama ili u kombinaciji bijele i žute.

"Kulturni događaj"

No, da uskrsna parada ne bi bila samo modna, dosjetili su se Njujorčani i servirali - Uskrsnu paradu koja svake godine, još od 1870-ih godina, na Uskrs okupi mnoštvo iz cijelog svijeta. Prema Wikipediji, parada u New Yorku je "kulturni događaj", odnosno "procesija u uskrsnu nedjelju." No, piše dalje, katkad se prometne u neorganizirani događaj koji može, ali i ne mora imati religiozni značaj. Sudionici paradiraju odjeveni u modernu odjeću, a osobito se dame natječu u tome čiji je šešir ljepši i kićeniji. Tako na glavama možemo vidjeti jaja, ali i cijela gnijezda s pilićima, zečeve, pletene košare, košnice i svu silu tulipana i cvjetnih livada. Bitno je impresionirati. I pritom nešto potrošiti.

Parada je veliku popularnost stekla polovicom prošlog stoljeća, točnije 1947., kada je okupila više od milijun ljudi. No, popularnost joj postepeno opada, pa statistike bilježe da je 2008. okupila "svega" 30.000 ljudi. Iako je nastala u New Yorku, istovremeno se odvija u mnogim drugim američkim gradovima.

Uskrsna parada ili parodija? Kičasto u svakom slučaju, no istovremeno maštovito, inspirativno i lijepo za oko. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter