Uskoro započinje gradnja pomoćne dvorane u Labinu

(Dejan ŠTIFANIĆ)
(Dejan ŠTIFANIĆ)

Sportska dvorana i bivše zgrade RIŠ-a koje su bile u vlasništvu Srednje škole Mate Blažine odlukom vijećnika i prema ranije sklopljenom sporazumu sa Srednjom školom, prelaze u vlasništvo Grada Labina. Prema odluci koju je prihvatilo i Gradsko vijeće ubuduće će Grad snositi sve troškove oko održavanja, rekonstrukcije i prenamjene spomenutih objekata.

Na jednoj od prošlogodišnjih sjednica vijećnici su bili složni u razmišljanjima kako je Labinska sportska dvorana izgrađena daleke 1976. godine, u jako lošem stanju i vapi za temeljitom rekonstrukcijom. Grad namjerava utrošiti u tu svrhu dvadesetak milijuna kuna, te dodatnih 4 milijuna za gradnju pomoćne dvorane na sadašnjem malonogometnom igralištu. Vijećnici su tada bili jedinstveni i u tome da je to jeftinije i praktičnije, nego izgradnja nove dvorane.

Dokumentacija spremna

Odlučeno je kako će jedna od najvećih i najvažnijih investicija u gradu započeti u prvoj polovici ove godine. Radovi će se izvoditi u tri faze. Prva je izgradnja pomoćne dvorane koja se izvodi kao dogradnja uz postojeću dvoranu na dijelu gdje je danas otvoreno malonogometno igralište. Zatim se kreće s rekonstrukcijom postojeće sportske dvorane i na kraju s dogradnjom postojeće sportske dvorane na dijelu njenog ulaza.

Stupanjem na snagu Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Labina u srpnju prošle godine stvoreni su preduvjeti da se priprema ovog projekta može u cijelosti provesti. Do kraja 2015. izrađena je projektna dokumentacija – glavni projekti za sve faze radova. Investitor je Grad Labin, a nositelj izvršenja  ovog projekta u suradnji s gradskom upravom bit će gradska tvrtka Labin 2000.

Sportski kompleks Labin činit će dvije sportske dvorane – glavna i pomoćna, s pratećim sadržajima. Uz pomoćnu sportsku dvoranu izgradit će se i prateći sadržaji - dvije svlačionice, uredi za sportske klubove i sportsku ambulantu, a u dograđenom dijelu, novom ulazu u glavnu dvoranu, nalazit će se komercijalni sadržaji sportskog kompleksa, ugostiteljsko trgovački i  sportski sadržaji - caffe bar, trgovine, teretana,  mala dvorana od 130 kvadrata za fitness, aerobic, ples i ostale sadržaje za koje bude postojao interes građana i udruga.

Izgradnja pomoćne sportske dvorane  trajat će do kraja srpnja, kada se kreće u rekonstrukciju postojeće sportske dvorane i izgradnju novog ulaza. Kraj izgradnje i opremanja sportskog centra u cjelini planiran je u roku od godinu dana. Sportski centar će primati oko 1.300 gledatelja i to 900 glavna te 200 pomoćna dvorana, i osigurat će se dovoljno termina za sve korisnike (sportske udruge, rekreativce i ostale).

Ne samo za sport

Osim za sportske događaje, sportski  će centar biti opremljen za održavanje sajmova, kongresa, koncerata i ostalih nesportskih događaja koji će obogatiti društveni i socijalni život građana Labina i okolice, a osigurat će i odvijanje programa sportskog turizma čime će se poboljšati iskorištenost turističkih kapaciteta Rapca i Labina.

Sportski centar bit će opremljen prostorima za odvijanje raznih programa osoba s invaliditetom i ostalih društvenih skupina, jer će biti izgrađen i opremljen na način da osigurava nesmetanu pristupačnost i korištenje nepokretnim i teško pokretnim osobama (lift, rampe za kolica, dio gledališta namijenjen nepokretnim osobama, WC i svlačionice). S projektom Sportski centar podiže se sportska infrastruktura u gradu na višu razinu. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter